Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ford’un 1 Litre Motorlu Yarışçısı

Ford’un 1 Litre Motorlu Yarışçısı

Hepimizin az-çok bildiği sebeplerle önemi artan yakıt ekonomisi, otomotiv firmalarını sürekli olarak daha verimli motorları olan araçlar üretmeye zorluyor. Bunu gerçekleştirmek için kullandıkları yöntemlerden biri de motor hacimlerini küçültmek. Ancak bunu yaparken de kullanıcıların performans beklentilerini karşılamaya devam edebilmek adına turbo ya da supercharger gibi takviye parçaları kullanıyorlar.

Otomotiv üreticileri ürettikleri bu küçük hacimli ve aşırı beslemeli motorlara farklı isimler veriyor. Örneğin VW Grubu için bu isim TSI. Peugeot ve Citröen markalı araçlarında ise THP olarak görüyoruz. Ford'da ise bu isim EcoBoost. Ford bu yeni motor yapılarının yakıt verimliliğini veriler ile ispatlamış durumda olsa da performans konusu sıklıkla akıllarda soru işaretleri oluşmasına sebep oluyor. Ancak Ford güzel bir çalışma ile bu algıyı kırmaya karar vermiş gibi görünüyor.

Normalde 1.6 litrelik motor kullanan Formula Ford aracı, kullanılan 1 litrelik, 3 silindirli yeni motor sayesinde Almanya'nın ünlü Nürburgring pistindeki turunu 7 dakika 22 saniyelik sürede tamamlayarak Pagani Zonda ve Ferrari Enzo gibi araçları geride bırakmış. 

Sanıyorum ki artık küçük hacimli motorlara karşı olan önyargılar biraz daha hafifler.