Avustralyalı sanatçı Michael Candy, azalan arı popülasyonunun yeniden artmasına yardımcı olmak için geliştirdiği yapay polenleme yöntemi ses getirmişti. Candy, yapay polenleme için 3B baskı robot çiçekler tasarlamıştı. Alman tasarımcı Matilde Boelhouwer da kentlerin böcek sakinlerine acil gıda kaynağı olması için bir dizi yapay çiçek tasarladığı Food for Buzz projesine imza attı.
Tozlaşmanın büyük beşlisi için Food for Buzz
Food for Buz’da özellikle; arı, bombus arısı, hoverfly (çiçek sineği/görünümü arıyı andıran ve çiçek nektarıyla beslenen bir sinek), kelebek ve gece kelebeği olmak üzere “tozlaşmanın büyük beşlisini” çekecek nitelikte çiçekler tasarlamış Matilde Boelhouwer. Çiçeklerde serigrafi baskılı polyester kullanmış.
Yağmur suyu yapay çiçeklerde şekerli suya dönüşüyor
Her bir çiçeğin ortasında küçük bir 3B baskı hazne bulunuyor. Haznenin etrafında, lazerle kesilmiş serigrafi baskılı bir dizi polyester yaprak sıralanıyor. Bu hazneler yağmur suyu biriktirmek için. Yağmur suyu çiçeğin sapından geçerek daha aşağıya iniyor ve orada bulunan bir şeker haznesine taşınıyor. Böylece şekerle karışıyor ve yukarıdaki haznede böcekleri besleyecek bir şekerli su karışımı elde edilmiş oluyor.
Matilde Boelhouwer böcekler ve çiçekler hakkında gözlemler ve araştırmalar yürüten bir biyolog gibi çalışıyor. Araştırmalarına göre Almanya’da son 27 yılda böcek nüfusu hem kırsal hem de kentsel alanlarda yüzde 75 azalmış ve tasarımcı böcek popülasyonundaki bu büyük düşüş nedeniyle böyle bir projeye başlamış. Boelhouwer bu düşüşün nedenlerini; böcek ilaçlarının kullanımı, iklim değişikliği ve bir de böceklerin ihtiyaç duydukları habitattan ve gıdadan yoksun kalması olarak sıralıyor.
Görsel: Matilde Boelhouwer