“Gelişmeleri kaçırma korkusu” şeklinde tanımlayabileceğimiz ve büyük oranda sosyal medyanın tetiklediği FOMO (Fear of missing out), farklı şekillerde kendini gösterebiliyor. “Bu konsere bilet bulmayı nasıl başarmışlar?”, “Bu düğüne ben neden davet edilmedim?”, “Keşke ben de tatilde o otelde kalsaymışım!” ve benzeri saplantılı düşünceler FOMO’nun göstergesi sayılabilir.
Bere ören sallanan sandalye ve PhotoBooth gibi yaratıcı öğrenci projeleriyle daha önce de haber konumuz olan köklü sanat ve tasarım okulu ECAL’den, FOMO’ya dikkat çeken bir proje geldi. ECAL öğrencisi Lara Défayes, FOMO anlarında – hepsinde olmasa da- insanların yardımına koşabilecek FOMO Survival Kit’i yarattı. FOMO Survival Kit, bugünün FOMO’lu dünyasını hicveden ürünlerden oluşan sivri dilli bir sanat yapıtı… Sanatçı kendi web sitesinde bu yapıtın amacını şöyle açıklamış: “Sosyal hayatlarımızı şekillendiren güçlü ve bağımlılık yapan bu ilişkiyi vurgulamak ve bu konuda insanlarda farkındalık yaratmak.”.
FOMO Survival Kit, ilk bakışta 2. Dünya Savaşı’ndan kopup gelmiş gibi duran teneke bir kutu gibi görünüyor. Kutunun içinde, kişinin sosyal medya takvimine göre en yakınında bulunan etkinliğe gitmesi için rehberlik edecek 3 adet parlak kırmızı cihaz bulunuyor: düdük, pusula ve el feneri. Bu cihazlar aracılığıyla kullanıcıya “kim, nerede ve ne zaman” şeklindeki 3 temel etkinlik parametresi sunuluyor.
Kullanıcı düdüğü çaldığında, etkinliğe gidecek arkadaşlarının listesini ona okuyan robotik bir sesle karşılaşıyor. Pusula kullanıcıyı etkinlik yapılan yere götürüyor. El feneri ise uzun aralıklarla yanıp sönerek etkinliğe kaç saat kaldığını ve kısa aralıklarla yanıp sönerek kalan dakikaları haber veriyor.
Bir tek basit sosyal medya bildirimiyle bütün halinde kullanıcıya ulaşabilen bir bilgiyi, 3 ayrı parça halinde ileten bu kıpkırmızı cihazlar kasıtlı olarak absürt kurgulanmış. Bir günlüğüne sosyal medya yerine bu kiti kullanmak zorunda kalan bir kullanıcı, FOMO saplantılarından kurtulur muydu bilinmez. Pokémon Go çılgınlığına benzer şekilde kullanıcıyı, etkinlik bildirimi bekleyen bir “sosyalleşme avcısı”na dönüştürerek yeni bir bağımlılığa sürükleme olasılığı ise ayrı bir tartışma konusu.
Görsel: Vimeo