Kadın ve erkeğe toplum tarafından biçilen roller ve kalıplar son yıllarda değişim yaşıyor. Kadın ve erkek arasındaki gelir eşitsizliği, ürünlerin hedef kitlesinin cinsiyetine göre fiyatlarının değişmesi, sosyal yaşamda atanan abes roller ve normal olarak kabul edilen tüm bozuk dinamikler son yıllarda yavaş yavaş çatlıyor. 2017’de yayılan Me Too hareketi, yeni neslin erkek olma kalıplarına karşı kayıtsızlığı, 2018’in kelimesi olarak seçilen toxic ile yakından ilişkide olduğu toksik maskülenlik kavramı ve bunlar gibi pek çok gelişme ile toplumsal olarak bir dönüşüm başladı. Markalar da bu rüzgarı yanlarına alarak bir duruş sergilemek için adım atmaya başladı. Finish Türkiye de Feyyaz Duman ile birlikte yayınladığı yeni filmiyle erkeklere “Sizce de mutfağı paylaşma zamanı gelmedi mi?” diyor.
Bekar erkek ev işini de kendi yapıyor
Havas İstanbul tarafından yaratılan ve Finish Türkiye’nin YouTube, Twitter, Facebook ve Instagram kanallarından yayınlanan ayrıca TV’de de gösterilen reklam filminde Kadın dizinin oyuncularından Feyyaz Duman rol alıyor. MediaCat Lovermarks 2017 listesinde yer alan Finish, 10 kişiden 9’unun kendisini tercih ettiğini dile getirerek açıyor filmi. Bekar ve erkek etiketleriyle karşımıza çıkan Feyyaz Duman ise tek yaşadığı için her işini kendi yaptığından bahsediyor. Makarna ve yumurta gibi basit yemeklerden pilav ve salçalı yemek gibi karmaşık menülere doğru kendini geliştirmeyi de başarmış. Tek yaşadığı için bulaşıklar makineyi kısa zamanda doldurmuyor ve kirlerin kurumasına sebep oluyormuş. Bu nedenle de annesine danışan Feyyaz Duman, Finish Quantum’u öneriyor. Mutfaktaki tüm sorunları çözülürken evlendikten sonra da bu sorumluluklarını yapmaya devam edeceğini dile getiriyor.
Türkiye’de reklamların cinsiyeti de erkek
Reklam filmi verdiği mesaj olarak erkekleri kendi sorumluluklarını almaya davet etse de işin başa düştüğü senaryoyu tasvirlerinde toplumsal rollerin esameleri bulunuyor. Annesinden yardım istemesi, makinenin içinde ne olduğunu bilmemesi geleneksel kalıplara paralellik gösterirken bekar olduğunun irdelenmesi ise bekar ve evli arasında bir ayrım yaratıyor. Ayrıca YouTube, Instagram ve Twitter gönderilerinin altında oldukça olumlu yorumlar yer alıyor. Özellikle Feyyaz Duman’ı sevenlerin çok sayıda yorumu bulunuyor.
Reklamverenler Derneği’nin Kristal Elma 2018’de yayınladığı Türkiye’deki Effie Ödüllü TV Reklamlarının 10 Yıllık Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi isimli araştırma da TV reklamlarının sesinin, yüzünün, hedef kitlesinin erkekler olduğunu gösteriyordu. Erkeklerin erkek olduğu için bir şeyi yapmayı veya yapmaması ve bunu doğal, kazanılmış bir hak olarak görmesi başka başka kadın erkek arasındaki eşitsizliği besliyor. Söylemleri ve davranışları bir kadın yapar, erkek yapmaz gibi sınıflandırarak bunları üzerinden incelediğimizde ayrımcılığı da en başta yapmış oluyoruz. Ancak tüm bu kabulleri bir kenara bırakıp bir insanın ne yaptığına baktığımız zaman toplumsal cinsiyet eşitliği adına daha yapıcı adımlar atılabilir
Geçtiğimiz hafta Gillette, küresel çapta söylemini değiştirmek ve kimliğini yenilediğini göstermek için The Best Men Can Be isimli bir kısa film yayınlamış. Ancak marka beklediği olumlu tepkilere ek olarak çok sayıda olumsuz tepki de almıştı.
Görsel: YouTube, Instagram