Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Filtreli Selfie’lerin Yarattığı Hasarı Konuşma Zamanı

Filtreli Selfie’lerin Yarattığı Hasarı Konuşma Zamanı

Dove, sosyal medyada gerçekçi olmayan güzellik standartlarına uygun selfie paylaşmanın yaratığı psikolojik ve fiziksel hasara vurgu yapıyor.

İdealize edilmiş güzellik algısını yıkan kampanyalarıyla bildiğimiz Unilever markası Dove, beden algısı üzerindeki olumsuz etkiyi azaltmak ve kadınlara özgüven desteği sunmak konusunda marka olarak net bir duruş sergiliyor. Son olarak #ItsOnUs etiketli kampanyasında güzellik algısını yıkan modelleriyle reklam sektörüne sızan marka bu değişimin hep birlikte olacağını vurgusunu yapıyordu.

Dove’un 2006 yılında başlattığı Self-Esteem (Öz saygı) projesi kız çocuklarına ve kadınlara güvenlerini artırmaya yönelik kampanyalar sunuyordu. Genç kızların farklı dış görünümlerinden dolayı utanmamaları gerektiği konusunda destek olan Chance One Thing isimli kampanya buna bir örnek.

Her üç kişiden ikisi selfie’sini değiştirerek görseli manipüle ediyor

Özellikle pandemi sürecinden itibaren sosyal medyada daha fazla zaman geçiren gençler dijital platformlarda gerçekçi olmayan güzellik standartlarıyla mücadele etmek durumunda kalıyor. “Kusursuz” olarak algılanan standartlar, kimi zaman sadece eğlence için kullanılan filtreler veya selfie’lere gelen yorumlar sebebiyle gençlerde bir güven problemi yaşanıyor.

Dove’un Self-Esteem projesi kapsamıda Kanada’da 10 ila 17 yaş arası kızlarla gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre katılımcıların yüzde 80’i 13 yaşına kadar selfie’lerini düzenlemek etmek için filtre kullandığını söylüyor. Her üç kişiden ikisi fotoğraflarını yayınlamadan önce vücudunun bir bölümünü değiştirerek veya gizleyerek görseli manipüle ediyor. Yüzde 37’si ise herhangi bir fotoğraf düzenlemesi olmadan yeterince iyi olmadığını düşünüyor. Hepsinden önemlisi ankete katılınlar sosyal medyadaki görsellerin günlük yaşamlarından daha iyi bir temsil sunarsa kendilerini daha iyi hissedeceklerini söylemiş olmaları.

Dove sosyal medyadaki güzellik algısının toksik doğasını değiştirmeyi hedefliyor

Dove, sosyal medyayı daha olumlu bir deneyim haline getirmek ve güzellik algısını yeniden tanımlamak için son kampanyasında selfie çeken bir kızın sürecini ele alıyor. Filtreli selfie’ler paylaşırken nasıl bir değişim olduğunu süreci geriye sararak gösteren Reverse Selfie kampanyası sosyal medyanın gençler üzerindeki zararlı etkileri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Genç bir kızın selfie’sinde bu standartlara uymak için geçirdiği fiziksel ve duygusal değişimleri gösteren Ogilvy London imzalı reklam filmi fiziksel ve duygusal hasarın ne denli büyük olduğunu çarpıcı bir şekilde sunuyor. Dove, kampanya ile birlikte eğitmenlerin ve ebeveynlerin çocuklar ile konuşmasını kolaylaştıracak bilgiler de paylaşıyor.

Yüz ve vücut için dayatılan gerçekçi olmayan standartlara karşı Dove ile iş birliği yapan Grammy ödüllü sanatçı ve vücut olumla aktivisti Lizzo, #NoDigitalDistortion etiketiyle filtresiz fotoğrafını paylaşarak bu harekete öncülük ediyor.

Künye

Müşteri: Unilever (Dove)
Ajans: Ogilvy London
Küresel Yaratıcı Yönetmen: Juliana Paracencio
Sanat Yönetmeni: Liam Bushby
Metin Yazarı: Alison Steven
Proje Müdürü: Zahra Mair
Yönetmen: Benito Montorio
Düzenleme: The Quarry
Post Prodüksiyon: Absolute
Ses: Grand Central Studios

Görsel: Dove