Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Fibonacci Dizisinden Beslenen Kinetik Heykel

Fibonacci Dizisinden Beslenen Kinetik Heykel

Eğri bükümlere sahip ve metal bantlardan oluşan Square Wave'in dönüşüne baktıkça geometrisi içerisinde kayboluyorsunuz.

0, 1, 1, 2, 5, 8, 13, 21. Daha saymaya devam ederdim lakin Akıl Oyunları filmindeki gibi sayı sayıklamıyorum. Her sayının kendinden bir öncekiyle toplanmasıyla oluşan bir sayı dizisinden Fibonacci dizisinden bahsediyorum. Bu şekilde toplamaya devam ederseniz ve bu sayıları birbiriyle oranlarsanız altın oranı elde edersiniz. Altın oran denilen 1,618 sayısı da doğada, sanatta, hayatın her yerinde görülen estetik bir oran.

Fibonacci dizisinden ilham alan birçok sanatçı var. Ivan Black de bu sayıdan ilham alan günümüz sanatçılarından biri. Ivan Black bir heykeltraş. Wales’de yaşayan sanatçı büyük ölçekli kinetik heykeller yapıyor. Heykellerinin en büyük ilham kaynağı da matematiksel formüller ve minimal tasarımlar. Son kinetik heykelinde de sanatçı Fibonacci dizisinden esinleniyor.

Fibonacci Bükümleri

Square Wavesanatçının diğer heykellerine göre ölçek olarak daha küçük ama etkileşimi diğerlerine göre daha fazla. Eğri bükümlere sahip ve metal bantlardan oluşan heykelin dönüşüne baktıkça geometrisi içerisinde kayboluyorsunuz. Adeta geometrik bir girdap yaratmış sanatçı. Çok sakin ama net bir şekilde dönüyor.

Square WaveLondra’daki Alice Black Gallery‘sinde bir grup sergisinde 7 Temmuz’a kadar sergileniyor. Serginin konumu size uzak olabilir ama sanatçının işlerini sitesinden ve Instagram’ından inceleyebilirsiniz.

Görsel: Instagram