Federico Babina mimariyi çeşitli temalarla birleştiriyor ve bu karışımları illüstrasyonlarla ifade ediyor. Bunu yaparken de sinemadan sanat tarihine, mitolojiden edebiyata pek çok farklı alandan besleniyor. Son dönemde çalışmalarında daha bir araştırma ve keşif havası hakim. Mimarlar yokken mimarinin nasıl olduğunu hayal eden ARCHETYPE serisi ve mimaride yaratıcılığı tetikleyen oyun konsepti ARCHITANGRAM ile bu değişimi hissettirdi. İtalyan mimar ve illüstratör şimdi de ARCHITHEOREM ile yeni bir keşif yolculuğuna çıkarıyor izleyiciyi.
Oyun yoluyla mimari kompozisyon araştırmaları
ARCHITHEOREM çeşitli görsel desenleri yan yana getirdiğinizde ne olduğunu araştırıyor. Sonuçta da bu yolla nasıl öngörülemeyen güzellikte kompozisyonlar ortaya çıktığını gösteriyor izleyiciye.
Kendisi bu seriyi şöyle açıklıyor: “Matematikte kombinatorik, sonlu bir nesne kümesinin öğelerini verilen kurallara göre gruplandırmanın ve sıralamanın farklı yollarını inceler. ARCHITHEOREM bu görüntü serileriyle olası sonuçların toplam sayısını, modülerliği ve bunlar arasındaki ilişkiyi araştırıyor. Seri, stratejik bir oyun olarak yapılandırılmıştır. Matematiksel hesaplamanın titizliği ile öngörülemeyen olasılıkların mimari kompozisyonu oluşturmak için etkileşime girdiği; kurallarla kontrol edilen ve hamlelerden oluşan bir oyundur bu. Modülerlik bir buluş değildir, ancak her yerde bulunabilir. Yüzeyler bölümlere, boşluklar şekillere ve zaman ritimlere ayrılabilir. Tek notalara ayrılabilen melodiler, farklı aranjmanları ile çeşitli polifonik bestelere hayat verebilmektedir.”.
Videoda da görebileceğiniz üzere, her seferinde tamamı geometrik desenlerden oluşan 3 farklı birim üst üste gelerek farklı kombinasyonlar oluşturuyor. Böyle üç farklı oyuncak yaratan sanatçı olası sonuçların toplam sayısını, modülerliği ve aralarındaki ilişkiyi inceliyor. Oyun yoluyla kompozisyonu araştırıyor. Her parça için 4 varyasyon mevcut ve sonuçta da 64 kombinasyon ortaya çıkıyor.
ARCHITHEOREM mantıksal ve matematiksel ifadenin içerdiği estetik güzelliği araştırıyor. “Sınırlı bir rastgelelik”, “sonsuz bir limit” ve “benzersiz bir tekrar” içinde düzenlenen “resimli anagramlar” bunlar.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: Federico Babina