Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Facebook’taki Algoritma Değişikliğinin Organik Gösterimlere Etkisi

Facebook’taki Algoritma Değişikliğinin Organik Gösterimlere Etkisi

Facebook son dönemde markalar için bir gerçeği iyice açık hale getirdi; hayranlarınıza ulaşmak istiyorsanız, para ödemelisiniz. Elbette bu durum Facebook ile iş yapan ajansların ciddi bir mesele halinde. Hal böyle olunca iletişim alanında faaliyet gösteren bir şirket olan WPP’nin medya yatırım birimi Group M konuyla ilgili bir araştırma yapmış.

25 markanın sayfasında yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Facebook’taki gösterim algoritması değiştikten sonra kullanıcılar tarafından beğenilmiş olan bir sayfadaki içeriklerin organik erişimi, 20 Eylül’den sonraki 5 hafta içinde %38 azalarak, %15,56‘dan %9,62’ye düşmüş. Ancak bu düşüş ile birlikte paylaşılan içeriklere yapılan yorum ve beğeni oranları %96 artış göstererek, %0,76‘dan %1,49’a yükselmiş. 


Verinin gösterdiği durum ise değişen algoritmanın, gönderilen içerikleri daha az sayıda kişiye ulaştırmasına rağmen ulaşılan kişilerin marka ile gerçekten ilgili olma oranının daha yüksek olduğu.

Araştırmanın ulaştığı sonuçlardan bir diğeri ise link şeklindeki gönderilerin algortimadaki değişiklikten sonra çok ciddi şekilde gösterim kaybı yaşadığı yönünde. Link şeklinde yapılan gönderiler 20 Eylül sonrası %68 civarında daha az gösterime sahip olurken sadece metin formatındaki gönderiler ise %19 civarında daha fazla kişiye ulaşmaya başlamış.

Group M'in araştırma sonucu dokümanında detayları inceleyebilirsiniz.