Facebook tek bir sosyal medya platformu olmaktan çıkıp dev bir şirkete dönüştü; Whatsapp, Instagram gibi popüler uygulamaları zamanla kendi bünyesine kattı. Şirket büyümesini sanal dünyanın dışında, donanım ürünleri üreterek de sürdürüyor; Oculus ve Portal gibi ürünlerle sık sık gündeme geliyor. Facebook’un sadece bir sosyal ağ olmaktan çıkması, şirket kimliğini de yeniden yapılandırmasını gerektirdi. Şirket olarak Facebook, ürünlerinin kendine ait olduğunu gösterirken aynı zamanda şirketi yazılım ve donanım ürünlerinin çatısında konumlandıracak bir strateji izliyor. Tahmin edeceğiniz üzere en çok da sosyal ağ olan Facebook ile şirket olan Facebook noktasındaki ayrımı netleştirmek istiyor. Dün tanıttığı yeni kurumsal şirket logosu da bu stratejinin somut bir göstergesi.
Yeni logo Facebook’a ait tüm diğer uygulamalarda görünecek
Facebook CMO’su Antonio Lucio’nun dünkü blog yazısıyla duyurulan yeni logo, şirket olarak Facebook’un yeni kurumsal logosu. Lucio’ya göre bu logo değişimi, Facebook’un sahiplik yapısını kullanıcılara ve işletmelere anlatmak için çok daha etkili. Ana sosyal ağa ait mavi Facebook logosundan farklı olan bu şirket logosu, Facebook’a ait tüm diğer sosyal uygulamalarda da görünecek. Örneğin Instagram ve WhatsApp’ta kullanıcılar, oturum açma ekranlarında bu logoyla karşılacaklar. Uygulamada kullanılan mavi logo küçük harflerden oluşurken şirket logosunun tamamen büyük harflerden oluşması da önemli bir fark olarak dikkat çekiyor.
Ülkemizde pek çok kullanıcının, bu uygulamaların Facebook tarafından satın alındığından habersiz olduğunu fark etmişsinizdir. Bu açıdan bakarsak bu adımın çoktandır beklenen, gerekli bir adım olduğunu düşünüyorum. Sadece marka iletişimi açısından değil, etik açıdan da kullanıcıların hangi şirkete ait bir ürün kullandıklarını bilmelerinde fayda var aslında. Özellikle de Facebook’un etik olarak pek çok skandala konu olduğu, güvenilir bir şirket olup olmadığının tartışıldığı böyle bir dönemde.
Büyük resme baktığımızda Facebook’un ilk ürününün adını bir üst mertebeye taşıyıp çatı markası olarak konumlandırdığını görüyoruz. Bu strateji, ürünlerini sonradan yarattığı Alphabet adlı ana şirket çatısı altında bir araya getiren Google’ınkine zıt bir yaklaşım sunuyor.
Ne dersiniz, sizce Facebook marka stratejisi açısından doğru yolda mı? Yoksa yeni logo daha fazla kafa karışıklığına yol açabilir mi?
Görsel: Facebook