Yeşile duyduğumuz özlem iç mekana özgü tasarımlara da damgasını vuruyor. Richard Clarkson’ın hem minyatür bahçe hem aydınlatma olabilen Globe adlı projesinde, Ermi van Oers’in bitkilerin fotosentez sürecinden çıkan enerjiyle evinizi aydınlatan Living Light projesinde aydınlatma tasarımı alanında neler yapıldığına şahit olmuştuk. Helen Kontouris ise Botanical Planter Screens adlı tasarım serisiyle, iç mekanları bölmeyi amaçlayan organik paravanlar sunuyor. Son yıllarda trend haline gelen dikey bahçelerden farklı olduklarının altını çizmek gerek. Çünkü bu tasarımlar aslında saksıda yetişen bitkilerden oluşuyor.
Doğanın şifalı gücünü iç mekanlara taşıyan bölmeler
Tasarımların kaynağında Kontouris’in botanik bahçelerine ve Avustralya’ya özgü bitkilere olan sevgisi yatıyor. Tasarımcı, doğanın şifalı gücünü kentteki mekanlara taşımayı amaçlamış. Dolayısıyla bölmelerin iskeletleri de; Waratah, Wattle, Acacia, Banksia adlı Avustralya’da yetişen bitkilerin yapraklarından esinlenerek tasarlanmış. Bitkiler bölmeleri sararak dikey şekilde büyüyorlar. Tekli veya çoklu olarak kullanılabildikleri 5 farklı versiyonla sunulmuşlar. Her zevke uygun bir şekilde özelleştirilebiliyor, farklı kombinasyonlarla eşleştirilebiliyorlar. Her biri organik bir heykel gibi.
Kendi kendini sulayan saksılar
Bölmelerin üzerindeki bitkiler, dikey bahçelerin aksine kendi kendini sulayan tek bir saksı üzerinde yetişiyor. Bu da kullanıcının yapması gereken bakımın asgari düzeyde tutulmasını sağlıyor. Kullanıcı bölmelerde bezelye, domates, asma gibi dilediği tırmanıcı bitkiyi yetiştirebiliyor.
Tasarımcıyı Facebook ve Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Helen Kontouris