Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Etkinlik Sektörü için Destek ve Teşvik Çağrısı

Etkinlik Sektörü için Destek ve Teşvik Çağrısı

Binlerce çalışana istihdam sağlayan etkinlik sektörü duayenleri, yöneticileri, çalışanları ve paydaşları destek bekliyor.

Pandemi birçok sektörü derinden etkiledi. Dönemsel kapanmalar, etkinliklerin sınırlandırılması, insanların birlikte vakit geçirecek ortamlarda bulunamaması farklı iş kollarında zorluklar yaratıyor. Fuar, etkinlik ve organizasyon sektörü de en çok yara alan iş alanlarının başında geliyor. Son bir senedir içinde bulunduğumuz süreç tüm etkinlik, konser, kültür, sanat ve festival emekçilerinin gelirini ve bununla birlikte bir kültürü büyük ölçüde etkiledi.

Binlerce firma ve alt tedarikçisi ile birlikte 500 binden fazla kişiye direkt iş imkanı sağlayan etkinlik sektörü neredeyse 15 aydır hiçbir hizmet veremiyor. İş yapamayan, fatura kesemeyen ve çaldığı kapıların hiçbirinden olumlu destekler alamayan etkinlik sektörü duayenleri, yöneticileri, çalışanları ve paydaşları seslerini yayınladıkları bir video ile duyurmak istiyor.

Bu hayat böyle gitmez!

Türkiye ekonomisine değer katmaya devam etmek ve sektörün içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekmek isteyen 18 sivil toplum kuruluşu tarafından yayınlanan videoda çalışamayan, üretemeyen ve dolayısıyla kazanç sağlayamayan sektör paydaşları destek için ses yükseltiyor.

Taleplerinin desteklenmesini bekleyen sivil toplum kuruluşları arasında Avrasya Fuar Yapımcıları Derneği, Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği, Fuar Stand Tedarikçileri Derneği, Uluslararası Mice Endüstrisi Derneği, İstanbul Sanat Tanıtım Araştırma Vakfı, Uluslararası Toplantı Profesyonelleri Derneği, Profesyonel Kongre Organizatörleri Sivil İnisiyatifi, Reklam Yaratıcıları Derneği, Motivasyon Etkinlikleri Turizmi Yöneticileri Derneği, Sergileme ve Stand Tasarımcıları Derneği, Tüm Etkinlik ve Organizatörleri Derneği, Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Derneği, Tüm Etkinlik Teknolojileri Sektörü Derneği, Uluslararası Etkinlikler Derneği, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği, Uluslararası Fuar Yapımcıları Derneği, Yaratıcı Endüstriler Konseyi Derneği, Yaratıcı Etkinlikler Planlama ve Uygulama Derneği bulunuyor.

etkinlik sektörü

Bundan sonraki süreçte ekosistemin önemli paydaşlarından biri olan sektörün ayakta kalması ve bu sektörde çalışan kişilerin hayatlarına devem edebilmesi için destek ve teşvik çağrısı yapılıyor. Gerekli destek sağlanamazsa binlerce işletmenin ve 100 binlerce çalışanın işsiz kalacağı uyarısında bulunuyor. Destek çağrısı #buhayatboylegitmez, #mutluluklaryayilsin, #enerjimizgerigelsin, #etkinlikdegeryaratir, #degerkatmayadevam etiketleriyle birlikte yapılıyor. Hazırlanan videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Sektörün öncelikli talepleri ise şu şekilde:

  1. Sektör bileşenleri için Kısa Çalışma Ödeneğinin (KÇÖ) 31.12.2021 tarihine kadar devam ettirilmesi,
  2. Kongre, toplantı, etkinlik ve fuar sektörü bileşenlerinin de aşılanma takviminde öne alınması,
  3. Her türlü etkinlik ve organizasyonların açılış tarihlerinin belirlenmesi,
  4. Ertelenen kredi borçlarının vadesi gelmiş olsa bile sektörel faaliyetlerin başlayamaması nedeni ile faizsiz yapılandırılması,
  5. Sektörün nakit ihtiyacı için 2019 yılı ciromuz esas alınarak bu cironun en az %40’ı kadar bir meblağının bankalar üzerinden 2 yıl geri ödemesiz ve faizsiz şekilde sermaye olarak şirketlere enjekte edilmesi,
  6. COVID-19 güvenli kongre, toplantı kriterleriyle organizasyonların yapılabilmesinin önünün açılması ve desteklenmesi
  7. Stopaj indirimi,
  8. KDV indirimi,
  9. İşveren SGK prim desteği verilmesi,
  10. SGK, KDV, muhtasar, kurumlar vergisi ve gelir vergisi tahakkuk, ödeme ve yapılandırmalarının en az 1 yıl olmak üzere faizsiz ertelenerek takip eden yıldan itibaren yapılandırılması,
  11. Salgından etkilenmiş turizm, etkinlik ve organizasyon sektör bileşenleri için sicil affı çıkarılması.

Görsel: Instagram