Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Beacon Teknolojisinin Yeni Çocuğu: Nearables

Beacon Teknolojisinin Yeni Çocuğu: Nearables

Herhangi bir nesneye veya konuma yapışabilen Estimote Stickers'ın Beacon teknolojisinin geleceğinde söz sahibi olabileceği düşünülüyor.

Beacon teknolojisine önceden yumurta büyüklüğündeki sensör örneği Estimote Beacons’ı çıkartan Estimote, bu kez üç milimetre kalınlığında ve posta pulu kadar ufak sensörlerle karşımızda.

Estimote Beacons mağaza, müze, havaalanı gibi sabit mekanlarda kullanılabilirken, Estimote Stickers herhangi bir nesne veya konuma yapıştırılabiliyor.

Gelecekte “nearables” olarak da geçebilecek bu ufak kablosuz sensörler, yapıştırıldığı nesneyi akıllı ve bağlantılı bir nesneye çeviriyor. İvmeölçer (akselerometre) ve ısı sensörleri de barındırmasıyla akıllı telefonunuza nesnenin konumu dışında hareketi ve ısısı hakkında da veri aktarabiliyor.

Telefondaki mobil uygulamalar üzerinden yakınlardaki nesne ve konumlarla ilgili çeşitli verilerin alınabilmesinin pratikteki olasılıkları oldukça sınırsız duruyor. Sinema salonuna girdiğinizde Beacon’ın otomatik olarak telefonunuzu sessize alması, kitapçıdan alacağınız romanla ilgili eleştirilerin anında telefonunuzda görüntülenmesi, şişe üstündeki çıkartmanın içeceğinizin uygun ısıya geldiğini bildirmesi şimdiye kadar öne sürülenlerden birkaçı.

Halihazırda 25 bin geliştirici tarafından kullanılan Estimote Beacons’la da uyumlu olan çıkartmalar şu sıralar geliştiriciler için ön sipariş döneminde. 10 çıkartmadan oluşan kit 99 dolara satışa çıkacak.

Test aşamasında olan ürünün partnerleri arasında Cisco, IDEO, the Guggenheim Museum, Behance, Prolific Interactive ve Robin gibi platformlar/kurumlar yer alıyor.

IDEO’dan Joe Rizk’e göre çıkartmalar elverişli, işlevsel ve etkileşimli yapısıyla parlak bir geleceğe sahip. Co.design’in haberinde yer alan nedenlere gelince;

1- Cebinizdeki donanımı güçlendiriyor.

Örneğin, Beacon teknolojisinden yararlanılan bir sergide görsel-işitsel kılavuz için cihaz kiralamak yerine çıkartmayı akıllı telefonunuza iliştirmek yeterli olabilecek.

2- Son kullanıcı için pasifler.

Kullanıcıları yormayan bir işleve sahip olmasıyla onları müşteri anketi, tercih belirtme gibi manuel yöntemlerden özgürleştiriyor.

3- Pek çok açıdan hafifler.

Hareketli nesnelere kolaylıkla iliştirilebilecek kadar hafif olması dışında satın alınabilirliği de bir o kadar rahat olabilecek.

Kaynaklar: blog.estimote.com, techcrunch.com