Japonya’da 14.000 organ nakli bekleyen kişi arasından yılda sadece 300 kişi uygun organ bulabiliyor. Bu düşük oranın sebebi çoğunlukla kültürel tabulara ve geçmiş yasal sınırlamalara dayanıyor. Bu oranı artırmak için çalışan Green Ribbon Campaign ve reklam ajansı Dentsu‘nun ortak projesi Second Life Toys özellikle de çocuk organ bağışı konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.
Clio’da Altın kazanan ve bu sene ortasında yayınlanan proje; yıpranmış peluş oyuncakları artık kullanılmayan başka oyuncakların parçalarını kullanarak tekrar hayata döndürmek üzerine kurulu, sevimli ama bir o kadar da güçlü bir kampanya. Ortaya çıkışı biraz tesadüfi. Dentsu yaratıcı ekibinden Akira Suzuki ve Togo Kida rutin bir beyin fırtınası esnasında her ikisinin de çocukken çok sevdikleri ama yırtılan oyuncaklarını başka oyuncaklardan parçalarla tamir etmeye çalıştıklarını fark ediyorlar. Bu ortak alışkanlık onlara kampanya için ilham veriyor. Projenin gerçek anlamda hayata geçisi ise Green Ribbon Campaign desteğiyle oluyor ve iş, tatlı bir fikir olmaktan çıkıp güçlü bir farkındalık kampanyasına dönüşüyor.
Oyuncaklara “ikinci bir hayat” veren kampanyaya iki şekilde katılabiliyorsunuz. Dileyen herkes oyuncağını diğer oyuncakların tamirinde kullanılmak üzere bağışlayabiliyor. Bunu seçerseniz hayata döndürülmesine yardım ettiğiniz diğer oyuncağın sahibinden hayatlarını nasıl iyileştirdiğinize dair bir teşekkür mektubu alıyorsunuz. Ya da dilerseniz, eskimiş oyuncağınızın tamir edilmesi için “nakil” başvurusu yapıyorsunuz. O zaman da fotoğrafını çekip oyuncağınızı yolluyorsunuz. Durumu değerlendirildikten sonra nakil için uygun bulunursa oyuncağınız tamir ediliyor ve size geri gönderiliyor. Tüm bunlar organ bağışı konusunda güçlü bir mecaz sağlayarak konu hakkındaki farkındalığı artıyor ve organ bağışının insanların hayatına nasıl dokunabileceğini naif bir yolla gösteriyor.
Proje; dünyanın dört yanından peluş oyuncak sanatçılarının katılımına açık. Ortaya çıkan sonuçlarsa muazzam. Boksör maymun kollu bir ayı, ejderha kanadından yüzgeçleri olan bir balina, ibibiği kurbağa ayağı şeklinde bir tavuk… Ortada bir “nakil” olduğu belli, bu saklanmak istenen bir şey değil, bilakis görülsün istenen bir şey ama nakil oyuncağı ileriye taşımış: garip değil, gayet doğal görünüyor, oyuncakların kişiliği eskisinden daha güçlü duruyor. Üstelik yenilenmiş oyuncağınız artık eşsiz, dünyada belki de tek. Kampanyanın yaratıcı ekibinden Togo Kida’nın işaret ettiği üzere; kırıkları saklamak yerine kırılan porselenleri altın tozu benzeri malzemelerle onarıp eskisinden daha değerli hale getiren Japon geleneği Kintsugi‘de olduğu gibi, buradaki yenilenmiş oyuncaklar da eskisinden daha güçlü bir anlam taşıyor.
Projeye katılım oldukça etkileyici olmuş. Bağış yapmak isteyenlerin sayısı tamir için bekleyenlerden fazla. Kampanya yaratıcıları, bu sonucun gerçek organ bağışı oranlarının tam tersi olduğunu söylüyor, bunun ironik olduğu kadar da incelemeye değer, ilginç bir durum olduğunu da belirtiyorlar.
Kampanyanın bugünün yetişkinlerini organ bağışına teşvik edip edemeyeceği biraz da bekleyip de görmek gereken bir konu. Ancak gelecek nesilleri organ bağışı konusunda şimdiden eğitmek için doğru bir içgörüden doğmuş, güzel bir yol olduğu muhakkak.
Künye:
Reklamveren: Green Ribbon Campaign
Reklam Ajansı: Dentsu, Tokyo
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Yasuharu Sasaki
Yaratıcı Yönetmen: Akira Suzuki, Togo Kida
Sanat Yönetmeni: Taiki Kawase
Reklam Yazarı: Kenta Isobe
Yapım: Satoshi Tanaka, Hayato Satomi, Ikuko Hirata
Peluş Oyuncak Sanatçısı: Momo Kanai
Tasarım: Masami Odawara, Yuki Demura, Aoi Ohara
Web Yönetmeni: Takai Kengo
Web Yapım: Sayoko Utamaru
Halkla İlişkiler Planlama: Yohei Nemoto, Yusuke Matsuo
Film Yönetmeni: Seiji Kofune
Fotoğraf: Yuki Kawakami
Rötuş: Emi Toriumi
Görsel: Second Life Toys