Dünya çapında 50 milyondan fazla insan kronik bir beyin hastalığı olan epilepsi hastası. Hastalar, beyindeki sinir hücrelerinde olağan dışı elektrik boşalması sonucu kısa süreli istemsiz hareket atakları ve tekrarlayan nöbetler geçirebiliyor. Doğru teşhis ve tedavi süreciyle epilepsili kişilerin yüzde 70’i nöbet geçirmeden bu hastalığı yaşayabiliyor ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre düşük gelirli ülkelerde her dört hastadan üçü ihtiyaç duyduğu tedaviyi alamıyor. Her yıl yaklaşık 5 milyon insana daha epilepsi teşhisi konurken teşhisin daha rahat ve hızlı şekilde konulabilmesi önem taşıyor.
2017 yılında kurulan Avustralya merkezli Seer Medical da epilepsi hastalığı olabilecek kişilerin bu teşhisi hastaneye gitmeden ve beklemeden öğrenmesine imkan tanıyan taşınabilir bir cihaz geliştirerek hem hastaların bu süreci daha rahat atlamasını sağlıyor hem de tedaviye geçiş sürecini hızlandırıyor.
Seer Sense hastaneye gitmeye gerek kalmadan doktorlar için tüm verileri topluyor
Kablosuz kalp ve beyin izleme cihazı Seer Sense epilepsi hastalığına sahip olabilecek insanların hastaneye gidip gelme süreçlerini azaltıyor. Hastaneye erişimi olmayan ya da merkezden uzak yaşayan kişilerin teşhis sürecini kolaylaştırıyor.
Hastaneye gidip gelme süreci bir tarafa ayrıca hastane masraflarından da tasarruf etmesine imkan tanıyor. Bununla birlikte hastalara tam teşhis için 5 ila 7 gün gibi bir süre gerekirken hastanenin yataklarının daha öncelikli hastalar için kullanılmasının önünü açıyor. Doktorlar da kesin teşhisi koymak için ihtiyaç duydukları tüm verileri daha rahat bir şekilde elde ediyor.
Seer Sense’in teknolojisi EEG ve EKG’yi kullanarak beyindeki elektriksel aktiviteleri ölçüyor, kalbin kasılması sırasında ortaya çıkan elektriksel aktiviteleri kaydediyor. Bu sırada ortamda bulunan geniş açılı ve yüksek çözünürlüklü kamera da potansiyel hastayı kayıt altına alarak epileptik olan ya da olmayan olayları ayırt etmeyi kolaylaştırıyor. Bu veriler bulutta toplanarak detaylı olarak analiz edilmesi için merkeze iletiliyor.
Esnek yapısı sayesinde her hastaya uygun
Teknolojisini içinde gizleyen gelişmiş tasarımıyla da Seer Sense hasta için daha az korkutucu bir deneyim sunuyor. Yumuşak silikondan üretilen kablosuz cihaz omuza rahatça takılabiliyor ve tüm vücut şekillerine uygun olacak şekilde esnetilebiliyor. Ayrıca klasik kafa derisi elektrotları yerine Seer Medical tarafından geliştirilen WaterTaps isimli elektrotlar kullanılıyor. Kolay çıkarılabilen, yıkayınca geçen ve tahrişi aza indiren suda çözünür yapıştırıcılar hastaların daha az rahatsız hissetmesine yardımcı olacak ufak ama önemli bir ayrıntı.
2020 yılında iF Design Award’ta tasarım ödülü kazanan Seer Sense bu yıl da iF Design Award’ta Gold ödülünü kazandı ve Red Dot Award’tan ödülle döndü.
Görsel: Seer Medical, iF Design Award