Geçtiğimiz Ağustos ayında 31 Ekim itibarıyla gerçekleştirileceği duyurulan Neuralink etkinliği, daha sonra Elon Musk tarafından Twitter üzerinden yapılan duyuruyla 30 Kasım tarihine ertelenmişti. Nihayet dün gerçekleşen etkinlikte Neuralink’e dair merakla beklenen birkaç detay açıklık kazandı.
Livestream link for today’s event: https://t.co/Q9VFL9Fxav
See you at 6 pm PT
— Neuralink (@neuralink) November 30, 2022
Neuralink’in dikiş makinesi benzeri bir robotik cerrahı ilk kez sergilemesinden bu yana üç yıl, şirketin teknolojisini domuzların kafasına yerleştirmesinden bu yana iki yıl ve aynısını primatlara uyguladığı son halka açık sunumdan bu yana 19 aydan biraz fazla zaman geçti. Bu süreç içerisinde işler pek de Musk’ın istediği gibi gitmedi. Önce kurucu ortaklarından biri ve aynı zamanda CEO’su olan Max Hodak görevinden ayrılırken şirket bu yıl içerisinde 8 kurucu ortağının 6’sını kaybetti.
Bunun yanı sıra insanlar üzerinde klinik deneylere başlayabilmek için son yıllarda hayvanlar üzerinde çeşitli testler yürüten şirket, son yıllarda birkaç kere tekrarlandığı üzere ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay alarak insan deneylerine başlayamadı. Dün yaklaşık 3 saat süren sunumda konuşan Musk, şirketin altı ay içerisinde insan deneylerine başlayacağını açıkladı. Evrakların çoğunun FDA’ye sunulduğu belirtilirken, FDA konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
Musk, Neuralink’in rakibine yatırım yapabilir
Daha önce 2020 yılında başlayacağı açıklanan, sonrasında 2022 yılına ötelenen insan deneyleri böylece bir kez daha ertelenerek önümüzdeki yıla kaldı. Musk bu ertelemelerden kaynaklı memnuniyetsizliğini daha önce dile getirmişti. Etkinlikte ayrıca kablosuz ve şarj edilebilir bir cihaz olacağı açıklanan Neuralink cihazını kendi kafasına da yerleştireceğini ifade etti.
Öte yandan Neuralink’in küçük ölçekli rakibi Synchron, 2021 yılında aldığı FDA onayının ardından geçtiğimiz Temmuz ayında 4 hastanın beynine çip yerleştirdi. Reuters’ın haberine göre Synchron’daki bu hızlı ilerlemeden etkilenen Elon Musk, şirkete yatırım yapmak üzere harekete geçti.
İnsan beyni ile bilgisayar arayüzleri arasında bağlantı kurmak üzere tasarlanan bir altyapı çalışması olan Neuralink ile ilgili olarak Musk her fırsatta çeşitli sağlık sorunları için teknolojik çözümler üretebileceği vurgusunu yapıyor. Hatta Neuralink ile engelli kişilerin akıllı telefonlarını zihinlerini kullanarak sağlıklı kişilerden çok daha hızlı kontrol edebileceğini iddia ediyor. 2019’da yayınlanan ve şirketin amacını ve projesini detaylandıran teknik incelemede beyin arayüzlerinin geleceğini yaratmayı hedeflediklerini açıklamışlardı.
Neuralink projesi ve beraberindeki sorular
Musk’ın çok konuşulan elektrikli otomobilleri ve tekrar kullanılabilen roketleri gibi Neuralink girişimi de duyurulduğu günden bu yana pek çok tartışmanın konusu oldu. 2020 yılının Ağustos ayında bir domuzun beynine yerleştirilen ilk cihazını tanıtan şirket, özellikle akademisyenler tarafından “sağlam bir mühendislik ancak vasat bir sinirbilim” ifadeleriyle eleştirilmişti. Bu eleştirilerin temelinde şimdiye kadar beynin hareketi nasıl kontrol ettiğiyle ilgili çeşitli veriler elde edilmesine rağmen düşünceleri ve hafızayı nasıl işlediği konusunun halen gizemini koruyor olması yatıyor. Bu nedenle bilim insanları zihin okuma odaklı bu girişimi gerçekçi bulmuyor.
Girişimin bir yıl önceki halka açık son sunumunda paylaşılan bir videoda, beynine çip yerleştirilen bir maymunun bilgisayar oyunu oynadığı sıradaki beyin hareketleri Neuralink ile gözlemlenmişti. Bu yılki sunumda Neuralink’in hayvanlar üzerindeki kullanımına dair yeni bir video yayınlandı. Net ve somut detaylar bulmak isteyenler videoyu izlediklerinde biraz hayal kırıklığına uğrayabilirler. Ancak Musk’ı sıkı takip edenler belirsizliğin iş insanının söylemleri kadar işinin de bir parçası olduğunu bilirler. Dünkü etkinliğin tamamını en sonda yer alan videodan izleyebilirsiniz.
Görseller: Twitter, Youtube