Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eli Olmayan Oyuncular İçin Xbox’tan Uyarlanabilir Oyun Kolu

Eli Olmayan Oyuncular İçin Xbox’tan Uyarlanabilir Oyun Kolu

Xbox'ın yeni uyarlanabilir oyun kolu Adaptive Joystick, eli olmayan veya sınırlı hareket kabiliyetine sahip olan oyuncuları da oyuna dahil ediyor.

Oyun dünyasında; kapsayıcı tasarım, uyarlanabilirlik ve erişilebilirlik söz konusu olduğunda Microsoft en çok takdiri hak eden teknoloji devi olabilir. Öyle ki kapsayıcı tasarım çalışmalarını geliştirmek için tasarımcılara yönelik çeşitli rehberler bile hazırladı. Yine Xbox Adaptive Controller gibi yeniliklerle de oyun dünyasına örnek olacak işler çıkardı. Bu defa ise Xbox Adaptive Joystick isimli oyun koluyla dikkatleri çekti.

Sınırlı hareket kabiliyetine sahip oyuncular için oyun alanını eşitlemeyi amaçlayan Xbox Adaptive Joystick, mevcut Xbox oyun kumandalarının yanında yardımcı bir kumanda aracı olarak tanıtıldı. Oyun kolu/joystick; yıllar süren kapsamlı araştırma, test ve hem engelli oyuncularla hem de erişilebilirlik uzmanlarıyla yakın iş birliğinin sonucu doğmuş. Ön tarafında dört adet özelleştirilebilir düğme girişi bulunuyor. Ayrıca üzerindeki düğmeler, standart denetleyicilerdeki Xbox thumbstick’ini ve tetikleyici yerleşimini taklit edecek şekilde yerleştirilmiş.

Xbox Adaptive Joystick, bireysel ihtiyaçlara göre özelleştirilebiliyor

Oyuncular, düğmelerin yeniden eşlenmesine ve birden fazla denetleyici profilinin oluşturulmasına olanak tanıyan Xbox Aksesuarları uygulamasını kullanarak oyun kolunu bireysel ihtiyaçlarına göre özelleştirebiliyor. Bu uyarlanabilirlik oyun kolunun nasıl kullanılabileceğine de uzanıyor. Kol, tek uzuvla/tek elle kullanım için tasarlanmış; masa üstlerine de monte edilebiliyor. Ayrıca çene gibi el haricindeki vücut parçalarıyla da kontrol edilebiliyor.

Bu oyun kolu sadece eli olmayan oyuncular için değil. Hareket kabiliyetiyle ilgili sorunları olan oyuncular da özelleştirerek bu kolu kullanabiliyor:

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Xbox (@xbox)’in paylaştığı bir gönderi

Xbox Adaptive Joystick, tam işlevsellik için doğrudan bir konsola veya PC’ye takılabiliyor ve başka bir denetleyiciyle eşleştirilebiliyor. Alternatif olarak oyuncular, Adaptif Joystick’i standart bir Xbox denetleyicisine bağlamak için Xbox Controller Assist’i (eski adıyla Xbox Copilot olarak biliniyordu) kullanabiliyor. Böylece hem solo hem de ortak oyun olanaklarının önü açılıyor.

Görsel: Xbox