İnsanın en zor sınavlarından biri sevdiklerinden uzakta kalması. Hele de uzaktan sürdürmek zorunda kaldığı bir ilişki yaşayanlar için özlem duygusuyla baş etmek zor olabiliyor. Teknoloji uzaktan görüşmenin binbir yolunu sunsa da fiziki temasın yerini alabilecek tatmin edici bir çözümü hala sağlayamadı. Hong Kong Şehir Üniversitesi (CityU) araştırmacıları ise dokunma hissinin yerini tutabilecek elektronik deri bantları ile mesafeleri kapatmayı öneriyor.
Görme engelliler için de önemli bir teknoloji
Her bant çiftinin içinde, 2,8 x 3,9 inç (7,11 x 9,90) ölçülerinde ve sadece 4,2 mm kalınlığında, 16 aktüatör bulunuyor. Bantlar ayrıca bir Bluetooth modülü, analogdan dijitale dönüştürücü ve onu çalıştıran esnek bir devre kartı ile donatılmış.
Aktüatör bir polidimetilsiloksan (PDMS) film, bir bobin, silikon katman ve bir de mıknatıs içeriyor. Biri banta dokunduğunda oluşan akım, dijital bir sinyale dönüştürülüyor ve aynısı bant çiftinin diğer tekini takan kişiye de uygulanıyor.. Böylece karşı taraf, ilk tarafın kendi bandı üzerine uyguladığı basıncı ve uzunluğu taklit eden bir titreşim hissediyor.
Ekip, bu bantları görme kaybı olan kişiler için Braille mesajlarının doğrudan ciltlerine iletildiği bir teknolojiye uyarlamayı planlıyor.
Görsel: CityU