Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Elektrikli Bisiklette Yardımcı Pilot Olarak ChatGPT

Elektrikli Bisiklette Yardımcı Pilot Olarak ChatGPT

Urtopia, ChatGPT entegre ettiği elektrikli bisikletlerini Eurobike'ta tanıttı.

OpenAI’ın ChatGPT’si geçtiğimiz yılın Kasım ayından bu yana halka açık. Bu süreçte; reklam, gıda, sağlık gibi farklı alanlarda nasıl kullanıldığına – ya da nasıl reddedildiğine – hep birlikte şahit olduk. En yeni teknolojileri bisikletlere entegre etmesiyle tanınan Çinli şirket Urtopia ise elektrikli bisikletlerde yardımcı pilot olarak ChatGPT kullanmak üzere başvuru yaparak kendi alanında bir ilke imza attı.

ChatGPT ile dünyanın en akıllı elektrikli bisikletini yaratmak

Urtopia, 2021’de kitlesel fonlama platformu Indiegogo’da, “tekerlekli bir üst düzey bilgisayar” olarak nitelendirilen çarpıcı bir karbon kadrolu e-bisiklet için kampanya başlatarak adından söz ettirmişti. Gövdeye entegre LCD ekrandaki bir çift rüzgar önleyici mikrofon sayesinde, sürücüler şehrin sokaklarında kafalarını çevirdiklerinde e-bisikletleriyle de konuşabiliyordu. Urtopia Carbon Electric Bike isimli bu bisiklet, ses kontrollü bir elektrikli bisiklet olarak tanınmıştı.

Bu sesli etkileşimler; değişen destek seviyeleri, dönüş sinyali, dahili hoparlörün ses seviyesi ayarlamaları ve e-bisikletin sabitlenmesi gibi şeylerle sınırlıydı. Ancak bu teknoloji, Urtopia’nın ChatGPT’yi bisikletlerine entegre etmesinin önünü açarak önemli bir avantaj sağladı.

Şirketin açıklamaları şöyle: “Ses tanıma özelliğine sahip ilk e-bisiklet” olan Urtopia, gelişmiş ses tanıma teknolojisi aracılığıyla ChatGPT ile etkileşime girerek gerçekten akıllı ve hızlı yanıt veren bir bisiklet deneyimi yaratıyor. Bu yenilikçi entegrasyon, Urtopia’nın akıllı bir bisiklet olmasını sağlayarak onu diğerlerinden farklı kılıyor.”.

Bu özellik henüz sürücülerin kullanımına sunulmadı, sadece Eurobike’ta tanıtıldı. Urtopia’nın AIoT (Nesnelerin Yapay Zekası) teknolojisi konusundaki liderliğinin bir temsili olarak da ses getirdi. Elbette gelecekte piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Urtopia‘nın Carbon One ve Chord modelleri halihazırda GPS navigasyonu ve hazır mobil bağlantı ile birlikte sunuluyor. Bu nedenle sohbet robotu rota bulmada yardımcı olabilecek. Ayrıca ziyaret edilecek yerler, mola verilecek kafeler vb. için önerilerde bulunabilecek. Yerleşik Bluetooth hoparlör, seçilmiş çalma listeleri sunabilecek, ilginç konumlarla ilgili gizli geçmişler sunabilecek veya hava durumu güncellemeleri sağlayabilecek. Ve bisikletçi seyir halindeyken önemli bir soru sorma ihtiyacı hissederse, yanıt sadece kısa bir sohbet uzağında olacak.

Şirket henüz pek bir detay vermemiş ancak aşağıdaki video sürücünün sohbeti başlatmak için gidondaki bir aktivasyon düğmesine basması gerektiğini gösteriyor. Bu da ChatGPT’nin her zaman dinlemede olmadığını gösteriyor. Bu gizlilik ve güvenlik endişelerini bir nebze olsun gidermek açısından iyi bir şey.

Görsel: Urtopia