Melih Oğuz’u artırılmış gerçeklik deneyimi yaşatan portfolyosu ile tanımıştık. TBWA\Istanbul’un Kayıp Yüzler, Ulaşılamayanlar ve #SizinGibisiYok etiketli kampanyalarının yaratıcı ekibinde yer alan Melih, Reality Composer platformuyla portfolyosunda AR deneyimi sunuyordu. Melih, kişisel olarak geliştirdiği son projesinde ise atık toplayıcılarının çalışma standartlarını kolaylaştıracak elektrikli atık toplama aracı fikriyle geliyor.
Paper Collector atık toplayıcıların çalışma yükünü hafifletmeyi hedefliyor
Atık toplayıcılığı ekolojik ve ekonomik açıdan son derece faydalı bir iş kolu ancak kullanılan atık toplama araçları kullanım rahatlığı açısından çalışanlar için zorlayıcı olabiliyor. Büyük çuvalların içerisinde günde onlarca kilo kağıt, karton veya plastik şişeler taşınıyor. Bir hurda aracında 250 kilograma kadar yük taşınabiliyor. Durum böyle olunca çalışanlar için bu yükü taşımak, aracı sürüklemek oldukça zorlayıcı oluyor.
Atık toplayıcılığının görünüşünden dolayı toplum tarafından gerekli desteği göremediğini düşünen Melih, Paper Collector isimli kişisel projesiyle bu soruna bir çözüm getiriyor. Paper Collector projesi bu iş koluna daha kurumsal bir yapı inşa etme amacını taşıyor.
Güçlendirilmiş piller ile desteklenen elektrikli atık toplama aracı, elektrikli motorları sayesinde ortalama 200 kilogram yük taşıyabilecek. Bu da bir çalışanın genelde günlük topladığı miktara eşdeğer. Bu sayede sürücülerin yükü hafiflerken performansları da artacak. Aracın yönlendirme ve güç yönetimi ısıtmalı elcikler ile sağlanacak. Sağ ve sol taraftaki tuşlara aynı anda basıldığında motor hareketlenecek aksi halde fren sistemi ile duracak. Ayrıca sürücü bölmesinin olduğu alanın girintili olması yağmur, rüzgar gibi durumlardan etkilenmesi aza indiriyor. Bununla birlikte aracı kullanan toplayıcılar için özel eşya saklama alanı da bulunuyor.
Paper Collector projesi şu an hala gelişim aşamasında ve sponsor arayışı içerisinde. Bu süreç içerisinde tasarım detaylandırılmaya devam edecek. Araçlarda bulunan pilleri şarj etmek için güneş enerjisinden elde edilecek bir yapı kurulması hedefleniyor. Bu sayede sürdürülebilir bir çözüm üretilmiş olacak. Bununla birlikte araçlara GPS yerleştirme fikri de bulunuyor. Bu sayede sürücünün ve aracın güvenliği sağlanmış olacak.
Atık taşıma aracının üç boyutlu haline aşağıdan ulaşabilir ve inceleyebilirsiniz.
Görsel: Melih Oğuz