Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tavuk Mu Yumurtadan Yumurta Mı Tavuktan

Tavuk Mu Yumurtadan Yumurta Mı Tavuktan

TBWA\Paris’in U Shops için hazırladığı kampanyada tavuk-yumurta paradoksunun cevabını bulmak için tarihte bir yolculuğa çıkılıyor.

Tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan çıkar? Günümüzde de en popüler paradoks sorulardan biri olan bu ikilem tarih boyunca hep tartışıldı. Acaba ilk önce hangisi meydana geldi? U Shops, bu döngüsel ilişkide adım adım geriye doğru giden, mizah ögelerini de işin içine katan izlemesi keyifli bir kampanyaya imza atıyor.

Tavuk yumurta ikilemini çözmek için tarihte bir yolculuk

Fransız perakende şirketi U Shops, tüm yumurtalarının serbest dolaşan tavuklardan geldiğini göstermek için eğlenceli bir serüven tercih ediyor. TBWA\Paris tarafından yaratılan The Chicken başlıklı reklam filminde doğru cevabı bulmak için geçmişe doğru bir yolculuğa çıkılıyor. Tavuklar civcive, civciv yumurtaya dönüşüyor. Yumurta tekrar tavuğa giriyor ve bu senaryo yıllar yıllarca geriye doğru sarılıyor.

Geçmişe yolculuk sürerken tarihin farklı olayları da mizahi bir şekilde ele alınıyor. Birinci Dünya Savaşı zamanı siperlerde askerlerin yanında duran tavuktan 18. yüzyıl aristokratlarının zamanına kadar geçmişe gidiliyor. Ardından tavuklar/civcivler, Vikinglerin zamanına da uğruyor. Taş Devrin’de bir mağara insanının yanından da geçiyor. Her seferinde yumurta tavuğa yeniden giriyor. Sonunda dinozorların zamanına kadar gidiliyor. U Shops bu sorunun cevabını vermese de şirketin tavukları yetiştirdiği ve yumurtaları aldığı koşulları uzun ve eğlenceli bir yolla göstermiş oluyor.

u shops

Peki gerçekten hangisi önce çıkmıştır?

Tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan çıkar sorusunun bilimsel açıklamasını merak edenler için ise Evrim Ağacı’nın vermiş olduğu cevabı şuraya iliştiriyorum. Her ne kadar reklam filminde U Shops bir cevap vermemiş olsa da burada yer alan açıklama cevabı merak edenler için tatmin edici olacaktır.

Künye

Müşteri: U Brand
Ajans: TBWA\Paris
İdari Yaratıcı Yönetmen: Benjamin Marchal, Faustin Claverie
Sanat Yönetmeni: Sébastien Guinet
Metin Yazarı: Josselin Pacreau
Prodüksiyon Şirketi: \Else
Yönetmen: Hungry Beards
DoP: Jean Paul Agostini
Yapımcı: Maxime Boiron
Post Prodüksiyon: Digital District, \Else
3D: Digital District
Ses: \Else
Müzik: Ludovic Bource
Medya Ajansı: MyMedia

Görsel: YouTube