Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ekmek Klipslerini Sınıflandıran Arşiv

Ekmek Klipslerini Sınıflandıran Arşiv

Holotypic Occlupanid Research Group isimli bir ekip, farklı tasarımlara sahip ekmek klipslerini inceleyip arşivliyor.

1994 yılında kurulan Holotypic Occlupanid Research Group (HORG) / Holotipik Oklupanid Araştırma Grubu kendini ekmek paketlerindeki plastik klipslerin incelenmesine ve sınıflandırılmasına adamış. “Oklupanid nedir?” dediğinizi duyar gibiyim. Oklupanidler, genellikle süpermarket vb ticari kuruluşlardaki torbalanmış hamur işlerinin üzerinde bulunan bu klipsler. Bu araçlar, dilimlenmiş ekmeğin paketlendiği plastik poşetleri kapalı tutmak için kullanılan son derece basit objeler. Bunlara ayrıca ekmek etiketleri, ekmek tırnakları, ekmek bağları, ekmek tokaları veya ekmek torbası klipsleri de deniliyor.

Plastik bir nesneyi, doğadaki bir canlıyı inceliyormuşçasına analiz etmek

Holotypic Occlupanid Research Group’a göre bu nesnelerin büyüleyici ve karmaşık yaşam döngüleri yeterince araştırılmamış. Bunu da sanki doğadaki bir canlıyı incelermişçesine kurguladıkları esprili bir metinle açıklamışlar:

“Oklupanidler genellikle süpermarketler, mağazalar ve diğer büyük ticari kuruluşlardaki torbalanmış hamur işlerinde parazitoidler (konakladıkları canlıyı öldüren parazitler) olarak bulunur. Büyüleyici ve karmaşık yaşam döngüleri ne yazık ki yeterince araştırılmamıştır. Bilinen, daha önce sanıldığı gibi ürünün kendisinden değil, poşetlenmiş ürünü çevreleyen plastik keselerden beslendikleridir. Çoğu türde, kendilerini plastik torbanın merkezine doğru konumlandırarak içindekileri tutarlar. Bu, ilişkinin tamamen parazit olmaktan ziyade simbiyotik olabileceği yönünde spekülasyonlara yol açıyor.

Çarpıcı çeşitlilikleri ve gizemli alışkanlıkları; pek çok saygın bilim insanının gece geç saatlere kadar örnekleri incelemesine, toplamasına ve kataloglamasına neden oldu. Bu site oklupanidlerin sınıflandırılmasına ilişkin birkaç yıllık araştırmayı içermektedir. Dilimlenmiş ekmek tüketmeyenleriniz için oklupanidler hayatınızın önemli bir bölümünü oluşturmuyor. Dünyanın geri kalanı için, bu küçük nesneler her yerdedir; etkileyici biçim ve renk yelpazesiyle süpermarket reyonlarında yer almaktadır. Holotipik Occlupanid Araştırma Grubu, Plasticae şubesinin bu en yaygın ama en kafa karıştırıcı üyesini sınıflandırma görevini üstlendi.”

Bu basit görünen nesnelere ve tasarımlarına bakarak, tasarımın doğası hakkında derinlemesine düşünce akışına kapılmak mümkün olabilir. Çünkü tasarım ve sanat söz konusu oldupunda, en karmaşık gerçekler en basit – görünen – şeylerde gizleniyor. Siz ne dersiniz?

Kasetlerin Görsel Arşivi

Görsel: horg.com