Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Efsane İşler: “Dump The Big Six”

Efsane İşler: “Dump The Big Six”

Ecotricity, viralliğiyle ölümsüzleşen Dump The Big Six kampanyasıyla yenilenebilir enerjiyi Birleşik Krallık'ta yaygınlaştırmayı amaçlıyordu.

İnternette bazı videolar öylesine eski ve tarihidir ki artık kaynağı bile unutulmaya yüz tutmuştur. Hatta bu videoları yeniden yükleyen kaynaklar yüzünden asla orijinal başlığını da öğrenemeyiz. İçindeki ikonik kelimelerle anarız. “Oğlum bak git, al kırdın kırdın, ibo çok kötü düşüyordun, okuyom ben ya, artiz ne ara bazarda” internet tarihimizin viral videolarının minik bir kısmı. Bunlar bilinen kolay örnekler. Peki ya hiç konuşma yoksa? Bir GIF gibi, animasyon gibi daha az anahtar kelimesi bu kadar net olmayan işler? Buna nefis örnek Ecotricity’nin 2012’de yayınladığı Dump The Big Six kampanyası. Aşağıdaki videonun kapağı tanıdık geldi mi?

 

6 büyük fosil yakıt şirketine karşı yenilenebilir enerji

Birleşik Krallık’taki Big Six olarak tanılan 6 büyük enerji şirketinin 2012’de pahalı tarifeleri satmak için şüpheli satış taktikleri uyguladığı ortaya çıkmıştı. Fosil yakıta bağımlılığı azaltmak ve yenilenebilir enerjiye geçmek için de Ecotricity, reklam ajansı Man+Hatchet ile birlikte Dump The Big Six kampanyasını hayata geçirmişti. Minik birkaç çizgi ve animasyonla yenilenemeyen enerji kullanan nükleer santral ve fosil yakıt madenlerine birer karakter, şirin şirin 5 çayını içerken bir anda yıkılıyorlar. O kadar sevimli ki bir anda karmaşık hisler geliştirmeyi başarıyor

British Gas, EDF Energy, E.ON, Npower, Scottish & Southern, Scottish Power enerji şirketlerine karşı yapılan kampanya, fosil yakıtları terk edin, yenilenebilir enerjiye geçin diyor. Viral gücüyle çok kısa sürede çok hızlı yayılan filmler 2012’de yayınlanmış olmasına rağmen hala taze ve güncelliğini koruyor. Kampanyanın vaka videosu da işin ne kadar hızlı yayıldığını ve ne kadar büyük bir etki yarattığını ortaya koyuyor. Dijital reklamcılığın görece emekleme döneminde olduğu yıllarda yayınlanan ve Reddit, Twitter, Facebook, YouTube başta olmak üzere her yerde kendini konuşturduğu bir kampanyaydı Dump The Big Six. Kelimenin tam anlamıyla efsane bir işti.

Künye:

Reklamveren: Ecotricity
Ajans: Man+Hatchet
Hesap Yöneticisi: Simon Oldridge
Yaratıcı Yönetmen: Henry Cowling
Proje Yöneticisi: Jude Offord
Yaratıcı Ekip: Herman Bailey / Man+Hatchet

Viral film:
Prodüksiyon Şirketi: Man+Hatchet (Helpful Strangers ile birlikte)
Yönetmen: Fredrick Aven (Helpful Strangers)
Karakter Tasarım: Helpful Strangers
3B Animasyon / VFX: Tony Lymboura
2B Animasyon: Matthew Keen
Ses Tasarım: Tristin Norwell
Video Editör: Barry Fearn
Müzik: Unique Tracks
Parça Başlığı: Porgi Amor, Qualche Ristoro (“The Marriage Of Figaro”dan)
Beste: Wolfgang Amadeus Mozart (1786)

Facebook:
Geliştirici: Henry YP Ho (Monkiki)
Etkileşim Yöneticisi: Fredrick Aven (Helpful Strangers)
Tasarım: Helpful Strangers
Karakter Tasarım: Helpful Strangers
2B Animasyon: Giulia Barbera
Görsel Efekt: Tony Lymboura

Görsel: YouTube