Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İrem Nur Terzi’nin Animasyon Kuklaları ve Koleksiyonluk Bebekleri

İrem Nur Terzi’nin Animasyon Kuklaları ve Koleksiyonluk Bebekleri

İrem Nur Terzi el emeği göz nuru animasyon kuklaları, koleksiyonluk bebekleri ve reklam dünyasındaki deneyimleri hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

Koleksiyonluk bebekler, stop-motion animasyon kuklaları, figürler ve maket çalışmaları yapan İrem Nur Terzi; yaptığı işe ruhunu katan sanatçılardan. Reklam dünyası için yaptıkları da dahil her çalışmasında, işini severek ve titizlikle yaptığını hissettiren bir enerji hakim.

İrem çevrim içi dünyada çok aktif bir sanatçı. Hem mevcut ürünlerini satıyor hem de kişiye özel sipariş kabul ediyor. Etsy mağazasına buradan göz atabilirsiniz. Patreon üzerinde ise eğitici videolar sunuyor. Tüm bunların yanı sıra yukarıda da belirttiğim gibi reklam projelerinde yer alıyor. 

İstanbul doğumlu sanatçı, yaşamını ve çalışmalarını da hâlâ burada sürdürüyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sahne Dekor ve Kostüm Tasarımı Bölümü mezunu. Mezun olduktan sonra, kukla, figür ve maket çalışmaları yapmaya başlamış. 2013 yılından beri figür yapımı, animasyon kukla ve dekor maket çalışmalarıyla ilgileniyor. 2015 yılında İstanbul Kadıköy’de kendi atölyesini kurmuş. 

İrem’e hem bağımsız olarak gerçekleştirdiği projeleri, hem de reklam dünyası için yer aldığı projeler hakkında sorular sorduk. Gelin hep birlikte bu başarılı sanatçının hikayesine yakından bakalım. Dilerim bu hikaye, haftaya ilham ve enerji dolu bir başlangıç yapmak isteyen herkese ulaşır. İrem’e de sorularımızı cevapladığı için bir kez daha teşekkür ederim.

Bir sanatçı olarak kariyer yolculuğundan bahseder misin? Bugün geldiğin yere ulaşmanı sağlayan önemli dönüm noktaları neler oldu?

İrem Nur Terzi: Kariyer yolculuğum üniversitede okuduğum bölümle başladı diyebilirim. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Sahne Dekor ve Kostüm Tasarımı bölümünde okudum. Okulda maket yapmayı, kukla tasarımı ve modellemesini, kostüm tasarımı ve malzemelerin nasıl kullanıldığını öğrendim. Mezuniyet projemde (Bay ve Bayan Kıl – The Twits) de kısa bir stop motion animasyon çalışması yaptım. Dönüm noktası diyebileceğim durumlardan bir tanesini mezun olduktan sonra yaşadım. Her yeni mezun gibi ben de iş bulma, ne iş yapabilirim düşüncesi içinde kıvranırken, okulda öğrendiklerimi unutmamak için kendi kendime küçük figürler maketler yapmaya başladım. Bu kendi kendime bir şeyler üretme hali, “bari bu dönemde bir portfolyo oluşturayım” şeklinde devam etti. Behance hesabı açıp yaptığım işleri ve okuldaki çalışmalarımı yüklemeye başladım. O dönemde beklemediğim bir ilgiyle karşılaşmak büyük bir motivasyon oldu ve böylece figür & kukla çalışmalarıma başlamış oldum.

“Reklam çalışmaları, zamanla yarışmak gibi”

Reklam ajanslarıyla ve markalarla olan çalışmalarını, diğer üretim süreçlerinden farklı kılan noktalar neler oldu?

İrem Nur Terzi: Reklam ajanslarıyla ve yapım şirketleriyle çalıştım. Bir reklam projesi için çalışmakla kendi projemi yapmak çok farklı doğal olarak. Reklamda istenilen bir tasarım var, bir şeylerin hep hızlıca yapılması gerekiyor, revizyonlar oluyor. Kendi projemde onu istediğim gibi zamana yayıp çalışabiliyorum. Reklamda çalışmak biraz zamanla yarışmak gibi ve benim gibi el üretimi işler yapanlar için bu zamanın zorlayıcı olduğunu düşünüyorum. Elde üretim zaman alıyor, revizyon gelince süresi uzuyor ve bu tarz işlerin nasıl yapıldığını işin başında anlatmamız gerekiyor. Üretimin zaman alıyor olması bazı işler için dezavantaj olabiliyor.

Hangi markalarla reklamları için iş birliği yaptın? Markalar mı doğrudan seninle irtibat kurdu, yoksa bir reklam ajansı mı marka için seninle irtibat kurdu? 

İrem Nur Terzi: Siemens ve Akbank reklamları için çalıştım. Bu iki reklamda da yönetmen Barış Çorak idi. Bu projelerde yapım şirketi üzerinden irtibat kurdum. Siemens’in “Piknik” isimli reklamında stop motion kuklaların ve kostümlerinin yapımı üstlendim. Akbank’ın babalar günü reklamı olan “Bababank” reklamında ise kuklaların kostüm ve dekor tasarımının bir kısmında çalıştım.

“Vazgeçmeyin”

Senin gibi elleriyle üretim yapan çok sayıda bağımsız sanatçı var. Hatta ajans ya da şirket dünyasını terk edip tamamen bu yola baş koyanlar da var. Ancak herkes bu yolla gelir elde etmeyi ya da adını duyurmayı başaramıyor. Onlara, kendi deneyimlerinden yola çıkarak neler tavsiye edebilirsin? Sosyal medyada, online satış platformlarında nasıl bir strateji sonuç veriyor?

İrem Nur Terzi: Benim gibi elle üretim yapan ya da yapmayı hayal edenler için sanırım önerim “vazgeçmemek” olacak. Her şeyin hızlı ve dijital olarak yapıldığı bir dünyada biz analog işler yapıyoruz ve bu dünyanın hızına ayak uydurmaya çalışırken ya vazgeçiyoruz ya da pes ediyoruz. Genelde ilgi gören ya da talep edilen işler dijital olsa da el yapımı işlerin tadını seven, onu arayan da var. Bizim yapmamız gereken bu tarz işlerin de yapılmaya devam ettiğini göstermemiz. Böylece hem arayan bulsun hem de haberi olmayan öğrensin. Bu konuda sosyal medya doğru kullanıldığı zaman müthiş bir araç. Sosyal medya ve online satış kanallarında büyümeyi sağlayan etken süreklilik ve pes etmemek diyebilirim.

Geçimini yalnızca sanatınla mı sağlıyorsun? Yoksa başka işlerde de çalışıyor musun?

İrem Nur Terzi: Geçimimi sağlamak en başta mümkün olmadı. İlk başladığım dönemde ailemden destek aldım, küçük bir atölyem vardı orada ders vermeye başladım. Figürlerimi yapmaya devam ettim, dersler devam ederken bir dönem hem bir giyim mağazasında satış danışmanı olarak çalıştım hem workshop verdim. Pandemi başladığı dönemde atölyemi kapatmış artık evden çalışıyordum. Şu anda yaptığım işlerde geçimimi sağlıyorum.

El yapımı ürünlere ilgi duyuyorsanız, beyaz yakalı olarak sürdürdüğü kariyerini terk edip Little Fabien isimli el yapımı bez bebekleri üreten Gamze Tunç Şengül’ün çalışmalarına da göz atmak isteyebilirsiniz. Yine Nihayet Cihan’ın Jungle Dudes adlı şirin mi şirin karakterleri de ilginizi çekebilir.

Görsel: İrem Nur Terzi