Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Efsane Fotoğraf Makineleri

Efsane Fotoğraf Makineleri

Selamet Alkan, efsane fotoğraf makinelerini kültürel detayları ve dönemlerinin önemli gelişmelerine dayanan sembollerle yeniden yorumluyor.

Tasarımcı ve animasyon sanatçısı Selamet Alkan, Legendary Camera Series (Efsane Fotoğraf Makineleri Serisi) adlı illüstrasyon serisinde 6 farklı markaya ait fotoğraf makinesini, döneminin olayları ve üretildiği ülkelerin kültürel detaylarıyla yeniden yorumluyor.

İllüstrasyonlara dair kısa animasyonlar

Fotoğrafçılık tarihinin önemli markalarından Lubitel, Canon, Zenit, Nikon, Leica, Polaroid’i konu alan Alkan, her markanın yerel koşullarını ve doğuş hikayesini illüstrasyonlarını detaylandırmak için kullanmış. İllüstrasyonları incelediğinizde görüyorsunuz ki hikayelerin türetildiği alanlar ve semboller de oldukça değişken. Örneğin Leica çiziminde, 35 mm’lik film teması öne çıkıyor ve videoda da bu filmin icadının ardındaki kişisel neden aktarılıyor. Canon ve Nikon çizimi söz konusu olduğunda ise Japon feneri, hokusai dalgası, atom bombası ve Japon mimarisi gibi daha kültürel ve siyasi unsurların yansıtıldığı görülüyor. Zenit çiziminde de aynı şekilde Kremlin Sarayı’na ve Sovyet bloklarına yer verilmiş. Leica ve Polaroid çizimlerinde biraz daha belirgin semboller kullanılması daha çarpıcı bir etki yaratabilirdi ama bütüne baktığınızda, tasarım sürecindeki dipnotlar eşliğinde keyifli bir proje ortaya çıktığını görüyorsunuz.

Sırasıyla sanat, tasarım ve animasyon alanlarında eğitim alan Alkan, kariyerini reklam sektöründe sanat yönetmeni olarak sürdürüyor. Alkan’ın diğer çalışmalarını Behance ve YouTube üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Selamet Alkan
Manşet görseli düzenlenmiştir.