Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eczacıbaşı’ndan İş Hayatını Ele Geçiren Uydurukça Diline Karşı Kampanya

Eczacıbaşı’ndan İş Hayatını Ele Geçiren Uydurukça Diline Karşı Kampanya

Bülent Eczacıbaşı'nın başlattığı kampanya 'Uydurukça konuşuyor olmayalım!' kampanyası akıllardan çıkmayacak.

Biz belki reklam dünyasının yarattığını ve kullandığını zannediyoruz ama ne İngilizce ne Türkçe olan, günlük hayatımıza yerleşen dil aynı zamanda farklı sektörlerin de vebası. Plaza insanlarının ortak dili haline gelen dilin ismini Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı koyuyor: Uydurukça.
Bülent Eczacıbaşı, toplantılarda, holding çalışanlarının kendi aralarındaki konuşmalarında, okuduğu e-postalarda karşılaştığı dili bir noktadan sonra tanıyamamaya başlamış ve bir kampanya başlatmış, kampanyanın ismi “Uydurukça konuşuyor olmayalım!”
Olmayalım.
Eczacıbaşı Holding Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilir Kalkınma Grup Başkanı Okşan Atilla Sanön’ün de destek verip yürütme görevini üstlendiği kampanya tüm holdinge duyuruldu ve ciddi oranda farkındalık sağladı. Öyle ki holding çalışanları birbirlerini uyarır ve konuyla ilgili şakalaşır hale gelmiş. Uyarmak da şart olabilir çünkü holdingteki tüm toplantı odalarına birer bağış kutusu yerleştirildi, ‘Uydurukça’ diline ait belirlenen 20 sözcük ya da sözcük grubundan birini telaffuz eden olursa kutuya 5 lira atıyor. Meşhur liste de şöyle;
yapıyor olacağım: yapacağım
confirm etmek: teyit etmek
third party: iş ortakları
assign etmek: görevlendirmek
soft copy: elektronik kopya
focuslanma: odanlanma
wording: yazım/ifade
layout: yerleşim
hard copy: çıktı
check etmek: kontrol etmek
yapılabilite: yapılma ihtimali
taşere etmek: taşeronla çalışmak
kontekst: bağlam
kontent: içerik
refere etmek: gönderme
Bağış kutularında biriken paralarla alınan Türkçe sözlükler, yazım kılavuzları; ilköğretim ve yatılı bölge okullarına gönderilecek.
Eczacıbaşı’nın önderlik ettiği bu yolda kendisine yürekten katılırken, ilk günden bu yana her kalıbı Türkçeleştirmeye büyük özen gösteren Bigu ailesi olarake-posta kapanışlarında ömrümüzün sonuna dek ‘yapıyor olacağım’ kalıbını görmemeyi umuyoruz.
Dün kampanyaya basının büyük ilgi göstermesinin ardından, Ezcacıbaşı kendi Twitter hesabından kampanyanın iletişimini yoğun bir şekilde sürdürüp, ilgili tweet’lerle etkileşime de girdi.