Kadının, kendisine dayatılan standart güzellik anlayışıyla sürekli başı dertte. Yalnızca veya her şeyden önce dış görünüşüne yatırım yapmaya zorlanıyor. Küresel medya, toplum, kapitalist sistem, iş dünyası, hatta hemcinsleri dahi kadının dış görünüşü konusunda bir baskı unsuru. Kimi zaman sanatçılar; kusurları yücelten mücevherler veya kusur sayılan bölgeleri vurgulayan renkler gibi projeler yaratarak bu baskıyı protesto ediyor. Dove’un stok görseller üzerinden ilerleyen Image Hack kampanyası veya Diesel’in kusurların güzelliğini vurgulayan Go with the flaw kampanyası da bu standart güzellik anlayışını törpüleyemeye çalışan girişimler. Tüm bu girişimleri de sorgulamadan takdir etmek mümkün değil. Örneğin yıllarca belirli güzellik standartlarının dayatıldığı ve kadında derin travmalara neden olan bir sistemde şimdi de kusurları yücelten yeni standartlar ortaya sürülüyorsa bunun ardında bize nelerin “satılmaya” çalışıldığını da gözden kaçırmamak lazım. Evija Laivana’nın Beauty Warriors (güzellik savaşçıları) adlı fotoğraf serisi tüm bu “çirkin” tabloyu oldukça sessiz ama çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.
Evija Laivana, kadının bilinçaltına kodlanan “güzel olmalısın, kusurlarına savaş açmalısın” komutlarını, asırlardır kadında yaratılan tüm dış güzellik travmalarını Beauty Warriors serisindeki fotoğraflarıyla görünür kılıyor. Bu ürünlerin tamamı eBay’den satın alınmış gerçek ürünler ve pek çoğu Çin’de yapılmış.
Ürünler neredeyse tüm kusurları anında iyileştirme sözü veriyor. “Sorunlu bölgeler” ile mücadele eden ürünler, cerrahi müdahale olmadan sorunları tedavi etme vaadinde bulunuyor. Tabii vadedilen güzelliğin aksine ürünler bir o kadar çirkin ve absürt. Fotoğraflardaki kadınlara baktığımızda ise ürünlerin kullanımı sırasındaki görünümün ne kadar trajikomik olduğunu bir kez daha görüyoruz. Kadın, zamanını bunlara yatırım yaparak mı geçirmeli? Dış görünüşe dair kusurlar üzerinden beslenen, kimi zaman umut tacirliği yapan ekonominin boyutları nedir? Uymamız beklenen bu insan icadı güzellik standartlarının çıkış noktası neydi? Peki insan her şeyden önce zihin olarak kusursuzluktan bu kadar uzakken, kusurlu bir zihnin icadı olan standartlara uymaya neden gayret ediyoruz? Belki de sorun bizdedir.
Beauty Warriors ile, LensCulture Portrait Awards 2017 fotoğraf yarışmasında, Student Spotlight Ödülü’nü kazanan Evija Laivana’yı Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Facebook
Manşet görseli düzenlenmiştir.