Heykel denince akıllara ilk heykel çamuru, ağaç ya da mermer gibi somut malzemeler gelir. Peki ya ışık? Chris Wood’un ışıkla ve camla yarattığı nefis heykeller ve yerleştirmeler, bizleri malzeme konusunda kalıpların dışında düşünmeye davet ediyor.
Yerleştirmelere NASA’nın geliştirdiği modern dikroik cam hayat veriyor
Kendisini “ışık sanatçısı” ünvanıyla tanıtan Chris Wood, gün ışığıyla tamamladığı eserlerinde bizi rastlantısal olanın büyüleyiciliğini görmeye ve bu deneyim üzerine düşünmeye davet ediyor. Sanatçı bu etkiyi yaratabilmek için NASA taraf geliştirilen özel bir malzeme kullanmış. Dikrioik adı verilen bu malzemeyi kısaca, aydınlatma koşullarına göre renk değişikliğine uğrayarak iki farklı renk gösteren cam şeklinde tarif etmek mümkün.
Wood çalışmalarının çoğunda ışık ve ona eşlik eden çeşitli malzemeler kullanıyor. Başlarken ne kadar bir fikir bulup kurgulasa da sonradan ışığın ve camın kendisine yaptığı sürprizlerle işlerinin beklenmedik bir şekilde sonuçlandığını belirtiyor. Bu spontanlık işlerinin karakteri haline gelmiş adeta. Hatta bazı projelerinde deneyselliğe biraz daha fazla kendini bıraktığını gözlemlemek de mümkün.
Wood, bu malzemeden yapılmış parçalarla basit ama kusursuz düzenlemeler yaratıyor. Güneş ışığı bu düzenlemelerle temas ettiğinde ise ortaya capcanlı renkleriyle insanı hayran bırakan motifler ortaya çıkıyor.
Chris Wood esasen mobilya tasarımı eğitimi almış. Ancak Middlesex Üniversitesi’nde aldığı bu eğitimin ardından Londra’da Kraliyet Sanat Koleji’nde cam sanatı üzerine derslere katılmış. Şu anda yerleştirmeleriyle küresel çapta galerilerden ve sergilerden talep gören bir sanatçı. Projelerinde özellikle mekandaki ışık ve boşluk konularıyla uğraşıyor. Çalışmaları bugüne kadar Çin Sanat Müzesi gibi önemli kurumlarda sergilenmiş ve Fendi gibi büyük markalar için de çalışmalar yapmış.
Sanatçıyı Instagram’ın yanı sıra Facebook sayfası aracılığıyla da takip edebilirsiniz.
Görsel: Vimeo