Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünyayı Kurtarmak için Kalan Süre

Dünyayı Kurtarmak için Kalan Süre

The Climate Clock, küresel ısınmanın etkilerinin geri döndürülemez noktaya gelmesinden önce insanların eyleme geçmesi için uyarıda bulunuyor.

Ülkeler, küresel ısınmanın tehlikeli sonuçlarından kaçınmak ve iklim krizi ile mücadele etmek için Paris Anlaşması‘nı imzaladı. Buna göre ülkeler, küresel ortalama sıcaklığın sanayi öncesi ortalamanın 1,5 ila 2 santigrat derece üzerine çıkmamasını taahhüt ediyor. The Climate Clock (İklim Saati) ise küresel emisyon eğimleri göz önünde bulundurulduğunda gezegenin 1,5 derecelik küresel ısınmaya ne kadar sürede ulaşacağını gösteren bir grafik. Sanatçılar, bilim insanları ve aktivistlerin iş birliğinde ortaya çıkan saat, geri dönüşü olmayan noktaya gelmeden önce harekete geçmek için uyarıda bulunuyor.

Geri dönülmez noktaya çok az kaldı

Son olarak New York City’de kurulan devasa dijital saat dünyanın iklim krizini düzeltmek için zamanın tükendiğini anbean hatırlatıyor. Union Square meydanındaki dev saat, İklim Haftası kapsamında yakın zamanda yaşanacak iklim krizine dur demek adına dönüştürüldü. Bu saatler dünyanın harekete geçmek için ne kadar az zamanı kaldığını gösteriyor.

İnternet sitesinde yer alan geri sayım ve yüzde bölümleri olmak üzere iki farklı değer bulunuyor. Kırmızı renkli olan bölümde yer alan saat “karbon bütçesinin” ne zaman biteceğini hesaplıyor. Buradaki sayılar dünyanın ısınma eşiğini 1,5 santigrat derecenin altında tutmak için geriye kalan zamanı gösteriyor. Hesaplamalar karbon emisyon oranları ve karbondioksit miktarı göz önünde bulundurularak yapılıyor. Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC), IPPC raporundaki verileri kullanarak karbondioksit bütçesini ve dünyanın ısınmasının 1,5 santigrat derecenin altına kalması için geriye kalan zamanı hesaplıyor.

Yenilenebilir kaynakları artırmak gerek

Yeşil olan ikici kısım ise şu anda yenilebilir kaynaklardan sağlanan enerjinin artan yüzdesini gösteriyor. Kısaca anlatmak gerekirse geri sayım sıfıra ulaşmadan önce yeşil bölümde olan yenilebilir kaynakların oranını yüzde 100 yapmak gerekiyor.

Açık kaynaklı bir proje olan Climate Clock, MCC İklim Araştırma Enstitüsü tarafından sağlanan verilerle değerlendirmeleri yapıyor. Climate Clock; LED paneller, devre kartları ve ahşap bir çerçeve ile herkesin bir geri sayım saati yapabileceğini söylüyor. Küresel ve gönüllü bir proje olduğu için saatleri yapmaya ve kent meydanlarına yerleştirmeye davet ediyor.

Geri sayımdaki son değerlere göre karbon bütçesinin tükenmesine 7 yıl 98 gün kaldı. Yenilenebilir enerjilerin oranı ise hala yüzde 27 civarında bulunuyor.

Görsel: YouTube, climate clock