Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İş Dünyasında Arka Planda Kalan Kadınları Öne Çıkarmanın Zamanı

İş Dünyasında Arka Planda Kalan Kadınları Öne Çıkarmanın Zamanı

Montreal merkezli banka BMO, iş dünyasında kadının görünürlüğüne yönelik etkili bir kampanya hazırladı.

Kadınlardan mühendis çıkmaz, kadınlar şair olamaz, kadınlar otomobil kullanamaz… Kadınların neyi yapıp neyi yapamayacağı hakkında atıp tutan çok. Bu da aslında cinsiyetçiliğin bir başka yüzü tabii. Montrealli banka BMO da kadınlara dair bu ön yargıları alarak iş dünyasında kadın-erkek eşitliğine dair önemli mesajlar verdiği bir kampanya yayınladı.

Kampanya için hazırlanan iki filmde Sam ve Jamie’nin hikayesi anlatıyor. İki isim de hem erkek hem kadın ismi olabildiğinden ilk başta kimin hikayesi olduğunu anlamıyoruz, daha doğrusu kameranın önünde anlatılanlara paralel bir şeyler yapan bir adam görünce doğrudan ondan bahsedildiğini varsayıyoruz. Film ilerledikçe kamera arka plandaki kadına odaklanıyor ve aslında bahsedilen insanın erkek değil; kadın olduğunu anlıyoruz.

FCB Canada tarafından hazırlanan filmler, içerdikleri görsel oyunla kadınların iş dünyasındaki arka planda bırakılmışlığını çarpıcı bir şekilde aktarıyor. Aynı zamanda teknoloji, yazılım, müzik gibi erkek-egemen sektörlerdeki, kadınların başarılı olamayacağı yargısının hakim olduğu alanlardaki başarılı kadınları vurguluyor.

Kadının görünürlüğü, kadının geri planda bırakılması, kadının işinin çoğu zaman erkeğinki kadar prim toplamaması gibi okumaları olan filmler; aslında çok sade ve akıllıca bir taktikle bunları aktarmayı başarıyor. BMO’nun kadınlara yönelik inisiyatifi “Celebrating Women” (#BMOforWomen) için hazırlanan filmler; başarılı, çalışkan ve azimli kadınların; erkekler kadar odakta olmayı hak ettiklerini söylüyor.

İş dünyasında kadınların eşit görünürlüğe sahip olması gerektiğini vurgulayan kampanyada çalışanların hemen hemen hepsi kadın. Reklam ajansındaki ekipten filmin yönetmenine, film ekibinden müşteri yetkilisine mümkün olduğunca çok pozisyonda kadın kullanılması için özen gösterilmiş.

Google Aramalarına Müdahale

Kampanya kapsamında filmlerin yanı sıra Google’ın arama sonuçlarına da müdahale edilmiş. BMO, yaptığı araştırmada “CEO, CFO, Kanadalı liderler” gibi arama sözcüklerinin çoğunlukla erkek isimleri ve görüntüleri sonucu verdiğini fark etmiş. Bu nedenle, daha önce Dove’un görsel arama sitelerindeki “güzel kadın” sonuçlarına itirazı ya da Desafabo Social’ın ırkçılıkla ilgili benzer çalışmasında olduğu gibi; burada da sonuçları değiştirmek üzere adımlar atılmış. 1 hafta boyunca liderlik anlamı içeren pek çok arama sözcüğü satın alınarak BMO’nun Celebrating Women Ödülleri kapsamında yer verdiği 40 kadın yöneticinin Google aramalarında öne çıkarılması sağlanmış.

Künye:
Reklamveren: BMO
Genel Müdür, Marka ve Pazar Araştırmaları: Jennifer Carli
Reklam Müdürü: Shelley Johnsen
Pazarlama Uzmanı: Kaleigh MacMaster
Reklam Ajansı: FCB Canada
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Nancy Crimi-Lamanna
Yaratıcı Grup Yönetmeni: Jeremiah McNama
Reklam Yazarı: Laura De Santis
Sanat Yönetmeni: Tayler-Lee Resar-Teese
Genel Müdür: Tracy Little
Müşteri İlişkileri Yönetmeni: Cynthia Roach
Müşteri Süpervizörü: Allison Lochhead
Müşteri Temsilcisi: Katherine Forester
Danışman / Müşteri Temsilcisi: Hélène Labrèche
Ajans Yapımcısı: Christine Michalejko
Yapımcı: Anick Rozon
Proje Yöneticisi: Lindsay Haan
Yetkili Strateji Yönetmeni: Shelley Brown
Stratejik Planlama: Eryn LeMesurier
Strateji: Shelagh Hartford
Yapım Şirketi: Someplace Nice
Yönetici Yapımcı: Chilo Fletcher
Yönetmen: Nicole Dorsey
Görüntü Yönetmeni: Andy Ferreira
Uygulayıcı Yapımcı: Jennifer Walker
Casting: Shasta Lutz, Jigsaw Casting
Kurgu: Saints Editorial
Kurgucu: Danica Pardo
Kurgu Asistanı: Cameron Lasovich
Yapımcı: Sara Windrim
Yönetici Yapımcı: Tory Osler
Aktarma: Alter Ego
Renklendirme: Tricia Hagoriles
Görsel Efekt: Alexa Salsberg
Yönetici Yapımcı: Hilda Pereira
Yapımcı: Katie Methot
Ses: Apollo
Ses Yönetmeni: Spencer Hall
Ses Mühendisi: Ethan Myers
Yönetici Yapımcı: Tom Hutch

Görsel: YouTube