YOU:MATTER sergisi, National Science and Media Museum (Ulusal Bilim ve Medya Müzesi) sponsorluğunda hayata geçirilmiş. Sergi, insanla doğa arasındaki görünmez bağlara ışık tutan etkileyici bir sanat deneyimi sunuyor.
Marshmallow Laser Feast, sergiyle ilgili şu açıklamalara yer verniş: “Uydu verilerinin merceğinden, küresel ölçekte fotosentezi keşfediyoruz. Bradford’daki Bilim ve Medya Müzesi’nde You:Matter sergisini deneyimlerken, gezegenin kendi nefesiyle atan bir odaya adım atacaksınız: uydu verileriyle hayat bulan, Dünya’nın karbondioksit döngüsünün gece/gündüz çevrimini görselleştiren devasa dairesel bir ekran — adeta nefes alıp veren bir Dünya’yı andıran ritmik bir şekilde atıyor. Karbon döngüsünün bilimi: Kırılgan bir denge, gözle görülür ve içten hissedilir hale geliyor.”
Açıklamada, çevresel veri bilimi ve uzaktan algılama alanlarında uzmanlaşmış araştırmacı Miguel Mahecha’nın şu sözüne de yer verilmiş: “Aldığımız her nefes, küresel karbon döngüsünün bir parçasıdır ve bizi doğrudan gezegenin solunum sistemine bağlar.”.
YOU:MATTER, sanatı ve bilimi birleştirerek Dünya’daki her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğunu vurguluyor. Bu bağlantıyı da uydular aracılığıyla görünür hale getiriyor. Ziyaretçiler, Dünya’nın “nabzını” oluşturan doğal süreçleri ve bu süreçlerin uzaydan nasıl göründüğünü deneyimleyerek keşfediyor.
Londra merkezli yeni medya stüdyosu Marshmallow Laser Feast’in diğer çalışmalarına Bigumigu’da yer vermiştik. Marshmallow Laser Feast’in kurucularından biri olan ve günümüzde kolektifin kreatif direktörü olan Ersin Han Ersin’i de Evdeki Yaratıcılar serimizde konuk etmiştik.
Uydular, bitkiler tarafından yayılan ve fotosentez aktivitesinin bir göstergesi olan solar kaynaklı klorofil floresansı (SIF) adlı zayıf bir ışıltıyı ölçerek fotosentezi takip ediyor. Bu ölçümler, bitkilerdeki klorofil yoğunluğunu ve bitki sağlığını dolaylı olarak tahmin etmekte kullanılan ve yakın kızılötesi uzaktan algılama verileriyle elde edilen “Yeşillik İndeksi” gibi diğer göstergelerle birleştirildiğinde; NASA, NOAA, JPL, Caltech ve diğer birçok araştırma ekibi gezegenimiz hakkında yeni bilgiler ortaya çıkarıyor. İlgili veriler, Japonya’nın Sera Gazı Gözlem Uydusu (GOSAT) ile NASA’nın Yörünge Karbon Gözlemevleri (OCO-1, 2 ve 3), PACE, Sentinel ve diğer NOAA hava uydularından sağlanabiliyor.
YOU:MATTER sergisi Şubat 2026’ya kadar açık, biletler National Science and Media Museum’un internet sitesi üzerinden satın alınabiliyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: Bradford 2025