Binaları ısıtmak, soğutmak ve aydınlatmak için harcanan enerji, aynı zamanda küresel çapta karbon emisyonlarının yüzde 28’ine neden oluyor. Bundan yedi yıl önce binalarda enerji tasarrufu sağlamak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için çalışmalara başlayan Purdue Üniversitesi Makine Mühendisliği Profesörü Xiulun Ruan ve ekibi, dünyanın en beyaz beyaz boyasını yarattı.
Binalar dışında otomobil, uçak gibi taşıtların dış yüzeylerine kolaylıkla uygulanabilmesi ve ticari olarak karşılık bulabilmesi için yaratılan beyaz boyanın tek sorunu kalın olmasıydı. Ekim 2020’de kendisine çarpan ışığın yüzde 95,5’ini yansıtabilen bir beyaz boya icat eden ekip, formülünü geliştirdikleri boyayı önceki versiyonuna kıyasla 2.7 kat incelterek ticari kullanıma uygun hale getirdiklerini duyurdu.
Check out our work on thin and light-weight radiative cooling paint here: https://t.co/nzTP964ry5. It was led by PhD students @AndreaFelicelli and Ioanna Katsamba. @PurdueME @PurdueEngineers @BNCPurdue https://t.co/2EOZgambGL
— Xiulin Ruan (@Ruanxiulin) October 8, 2022
Fotoğraf kağıdı ve kozmetikte kullanılan kimyasal bir bileşik olan baryum sülfatın yüksek konsantrasyonda kullanımı ile hazırlanan ilk formülü yeni bor nitrür formülü ile değiştiren araştırmacılar yüzde 98,1 oranında yansıtıcılığa ulaştıklarını açıkladılar. Yeni beyaz boya, baryum sülfat boyadan yüzde 80 daha hafif ancak neredeyse aynı oranda yansıtıcılığa sahip.
Araştırma verilerine göre kızılötesi ısı yayarak güneş radyasyonunun büyük bir kısmını yansıtan dünyanın en beyaz beyaz boyası, bir dış yüzeyi herhangi bir enerji tüketmeden 4°C’den fazla soğutabilir. Mevcut iklimlendirme sistemlerinden daha etkili olduğu belirtilen boya, güçlü yansıtma özelliği ile ısıyı atmosfer dışına ileterek, atmosferde hapsolmamasını sağlıyor.
Dünyanın en beyaz beyaz boyası olarak Guinnesse Rekorlar Kitabı’nda yerini alan çalışmaları hakkında Ruan, “Bu boyayı yaklaşık 93 m2’lik bir çatı alanını kaplamak için kullanacak olsaydınız, 10 kilowatt’a kadar soğutma gücü elde edebilirdiniz. Çoğu evde kullanılan klimalardan daha güçlü bir etkiye sahip.” diyor ve ekliyor: “Sıcak bir yaz gününde asfaltta oturan bir uçağın içini soğutmak için havalandırma sisteminin yoğun bir şekilde çalıştırılması gerekmeyeceğinden önemli miktarda enerji tasarrufu sağlanacaktır.”
Görseller: Purdue Üniversitesi, Twitter, Youtube