Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünya Bayraklarının Görsel Analizi

Dünya Bayraklarının Görsel Analizi

İnforagrafik ajansı Ferdio, dünyadaki tüm ulus devletlerin bayraklarını renk, tasarım, tarih gibi metriklerle analiz ederek inforgrafikler hazırladı.

Her toplumu ve toplumsal birlikteliği temsil eden yegane unsur bir bayrak altında toplanmak. Ulus devlet kavramı da bireyleri bir arada tutan hakim kavram olduğu için ulusların bayrakları da onların kimliğini dışarıya vuruyor. Bayraklar üzerindeki her renk, desen ve figür o ülkeye ait değerleri sembolize ediyor.

İnfografik ajansı Ferdio, bayraklara karşı olan tutkularını ayrıntılı analizlerle infografiklere dönüştürdüler. Ferdio, bayraklarda kullanılan çizgilerin konumları, semboller, hakim renkler, kıtalara göre dağılım, benzer tasarımlar, bayrak oranları ve nice metrikleri ele alarak Flag Stories‘i ortaya çıkarmış.

Projenin iskeletindeki dinamikleri görünce, Nicolas Cage’in başrolde oynadığı Lord of War‘daki Fransa bayrağını yan çevirip Hollanda bayrağı yaptığı sahne aklıma geldi ve bu tasarımların nereye kadar uzanabileceğini düşündürdü.

Kırmızı, mavi, yeşil, beyaz ve sarının hakim olduğu ulus bayraklarında Okyanusya’nın bayrağına ve hakim tasarımına baktığımızda İngiliz monarşisinin “Güneş batmayan sembolü” Union Jack‘in hegemonyasını görüyoruz.

Dünya üzerindeki onca ulus devletin aslında ortak paydada, renklerde ve temalarda buluşması birbirimizden o kadar da uzak ve kopuk olmadığımızı da gösteriyor. Farklı ve ayrı olmak ne kadar özel hissettirse de bu yanılgı aynı gökyüzünü paylaştığımızın farkına varınca, halüsinasyondan öteye gitmiyor.

Siyasi ve politik sistem içinde bayrak kavramı ulus devlet ile örtüşse de bu infografiğin tek istisnası, üzerinde ülke bulunmayan tek kıta olan Antarktika ve Antarktika bayrağı olarak dikkat çekiyor. Antartika üzerinde bağımsız bir ulus devlet bayrağı dalgalanmamakla beraber 7 ulus devlet ve bir hak iddia edilmemiş bölgeden oluşuyor.

Görsel; Flag Stories