Google, önemli günleri ve yıl dönümlerini kutlamak, ünlü sanatçıları, kaşifleri ve bilim insanlarını anmak için Doodle’lar hazırlıyor. Google ilk olarak 1998 yılında bir Doodle paylaşırken bugüne kadar ana sayfası için dünyanın her yerinde dört binden fazla Doodle oluşturdu. Google Türkiye ana sayfasında yer alan Doode’ları ve onları çizen sanatçıları ele aldığımız seride Doodle’ın geçmişine değinmiştik. Enes Diriğ’in Oğuz Atay’ın 86. yaş günü dolayısıyla hazırladığı, Hüseyin Sönmezay’ın Safiye Ali’nin 127. yaş günü için hazırlamış olduğu Doodle’lara ve sanatçılarla gerçekleştirdiğimiz röportajlara buradan ulaşabilirsiniz.
Yaşilçam’da unutulmaz karakterler canlandırmış Sadri Alışık için Doodle
Doodle’lar ve Çizerleri serimizde şimdi de 5 Nisan 1925’te doğan sanatçı Sadri Alışık’ın yaş günü için hazırlanan Doodle bulunuyor. Tiyatro ile oyunculuk hayatına adım atan Sadri Alışık, oynadığı karakterlerle Yeşilçam’ın en unutulmaz isimleri arasında yer alıyor. Canlandırdığı “Turist Ömer” karakteri ve bu karakterin selamı ile hafızalarımıza kazınan sanatçı 200’den fazla filmde rol aldı. İllüstratör, Sedat Girgin tarafından hazırlanan Sadri Alışık Doodle’ında da sanatçının film ve tiyatro geçmişine dair ayrıntılar bulunuyor.
Sedat Girgin ile Sadri Alışık için hazırlamış olduğu Doodle üzerine konuştuk. Gerçekleştirdiğimiz röportaja aşağıdan ulaşabilirsiniz. Doodle’ın detaylarına değindiğimiz bu röportaj dışında Bigumigu Instagram hesabında bir de canlı yayın gerçekleştireceğiz. İllüstratör Sedat Girgin ile Bigumigu’nun eş-kurucusu ve yayın yönetmeni Yalçın Pembecioğlu 5 Nisan Pazartesi günü saat 20:00’de canlı yayında bir araya gelip Sedat Girgin’in çizimlerini ve Doodle’ı konuşacak. Keyifli okumalar!
Güncelleme [07.04.2021 – 12:07]
Sedat Girgin ile Instagram’da gerçekleştirdiğimiz yayın haberin sonuna eklenmiştir
“Sadri Alışık denince aklıma çocukken halıya uzanıp televizyon karşısında izlediğim filmleri geliyor.”
Bize biraz kendinden ve bu Doodle projesi öncesindeki işlerinden bahseder misin?
15 yıldır serbest illüstratör olarak çeşitli yayınevi, dergi, ajans ve mekanlara çizimler yapıyorum. 100’ü aşkın sayıda çocuk kitabı resimledim. Yurtiçi ve yurtdışında birçok karma sergilere katıldım. Son yıllarda da daha çok kişisel sergilerime yoğunlaştım. Özellikle pandemi döneminde hazırladığım Abartılar Diyarı isimli sergimi 2020 sonunda açtım. Şu sıralarda da yeni tuval işlerim üzerinde çalışıyorum.
Sadri Alışık Doodle’ını hazırlamak için nasıl bir yol izledin? Nerelerden ilham aldın? Daha önceden Sadri Alışık’ın filmlerini izlemiş miydin? Onun hayatına ve yaptıklarına dair geniş bir bilgiye sahip miydin ya da bu Doodle projesi ile birlikte daha kapsamlı bir Sadri Alışık araştırması mı yaptın?
Sadri Alışık denince aklıma çocukken halıya uzanıp televizyon karşısında izlediğim filmleri geliyor. Tek tek her mimiğini, her hareketini ezberlediğim zamanlar. Yıllar sonra böyle bir projede yer aldığımda çizgilerim zihnimden referanssız aktı gitti gibi hissettim. Sadri Alışık filmleri bilinen, çok sayıda izlenmiş bir aktör, bu sebepten yoğun araştırma yapmam gerekmedi, fakat elbette film geçmişine, hayatına tekrardan baktım, okudum.
Tasarım sürecinden biraz bahseder misin? Üretim sürecinde Google tarafıyla nasıl bir yol izlediniz? Belirli sınırlandırmalar var mıydı? Kaç farklı alternatif üzerinden bu Doodle ortaya çıktı? Seçilen Doodle ile diğer alternatifler arasındaki tasarımsal farklılıklar neydi?
Mail üzerinden iletişime geçildi, benim projeyi kabul etmemden sonra bana doodle konusu aktarıldı ve bir gizlilik sözleşmesi imzalandı. Ardından Google’ın daha önce de çizerler için hazırladığı Doodle Artist Guide’ı gönderildi. Orada zaten tüm sınırlar belirtilmişti. Tüm boyutlar, kurallar, hatta doyadaki layerların nasıl teslim edileceği örnekler, görseller üzerinden açıkça anlatılmıştı.
Sınırlar elbette vardı. Özellikle telif sebebiyle çalışılacak portrenin tek bir referans fotoğraf veya film karakteri üzerinden yapılması istenmiyordu. Referans alınan fotoğrafları önden göstermek gerekiyordu. Benim işlerimde zaten referansız, aklımda kaldığı kadar, kendi tarzımda yansıtmaya çalıştığım için böyle bir sürece gerek olmadı. Süreç içinde takvim çok net belirlenmişti. Ben başlangıçta 4 adet detaylı eskiz üzerinden ilerledim. İçlerinden bir tanesi seçildi ve ardından 3 kontrollü bir takvim içerisinde tamamlandı.
Meşhur Turist Ömer selamı Google’ın G harfinde
Doodle’ı Sadri Alışık’ın bir filmi ile özdeşleştirmek isteseydin bu hangi film olurdu? Sebebiyle birlikte paylaşır mısın?
Ben Doodle üzerine eskizler yaparken hep en sevdiğim filmi, Ah Güzel İstanbul’a öykülendim. Hatta ilk eskizlerde o dönem filmlerinde boynunda gördüğümüz ekoseli atkısını kullandım. Fakat Ah Güzel İstanbul’da daha melankolik, daha duygusal bir Sadri Alışık portresi olduğundan, ekiple birlikte daha pozitif bir etki yaratmak istedik. Özellikle karakteristik, herkesin bildiği selamını da ekledik. Sanki Doodle’ın son haline bakınca Turist Ömer havası oluştu diyebiliriz.
Türk sinemasında her birinin farklı özelliğe sahip dönemlerinde yer bulmayı başarmış ve 1940’lı yıllardan 1990’ların başına kadar sinemada var olmuş bir kişiden bahsediyoruz. Kariyerine tiyatro ile başlayan, oyunculuğunu sürekli geliştiren, kendini yenileyen ve renkli karakteriyle ön planda olan Sadri Alışık’ın bu özelliklerini Doodle’a yansıtmaya çalıştın mı? Eğer öyleyse bu ayrıntılar nelerdir?
Özellikle bu Doodle’da hayatını oyunculuğa adamış bir kişinin küçük bir özetini anlatmaya çalıştım. Çizerken bana en büyük ilhamı melankolik filmleri, yüz ifadeleri ve derin puslu bakışları verdi. Doodle detaylarına bakarsak; bu tasarımda Sadri Alışık’ın selamını G harfine benzeterek başladım ardından tüm hayatı boyunca karşısında olduğu film öğelerini kullanmak istedim. Bu öğeleri olması gerektiği gibi Google yazı harflerinin formlarına benzetmeye çalıştım. İnternet kullanıcılarının Google Doodle’larına artık çok aşina olduğu için yazının çok net okunmasına gerek duymadım. Daha fikirsel, ve sanatsal bir havası olması önceliğim oldu.
Görsel: Google