Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dokunuşa Göre Şekillenen Kumaş Mobilya: reForm

Dokunuşa Göre Şekillenen Kumaş Mobilya: reForm

MIT Media Lab ve Tangible Media Group’tan üç öğrencinin geliştirdiği geleceğin mobilyası reForm, katlanarak istenilen şekli alıyor ve tekrar düzleştirilebiliyor.

MIT Media Lab ve MIT Tangible Media Group’tan Jifei Ou, Lining Yao ve Daniel Tauber’ın geliştirdiği reForm, mobilya tasarımında yeni bir çığır açabilir. reForm’u oluşturan ham maddeler arasında metal, tahta ve plastik yer alıyor. Tasarım ve mimaride kullanılabilen kumaşın düz yüzeyi katlanarak istenilen şekil verilebiliyor.

Proje ile geliştirilen hafif ve kompozit materyal, sertten yumuşak hale geçebiliyor ve böylece insanların nesnelerle olan etkileşimine farklı bir boyut kazandırıyor. Bir çeşit mobilya olarak nitelendirebileceğimiz kumaş yumuşak haldeyken, istenilen şekli alabiliyor, katı hale geçirildiğinde kullanıma hazır oluyor. Tekrar yumuşak hale geçirildiğinde ise yeniden şekillendirilebiliyor.

Prototip aşamasındaki reForm, halı, masa, sandalye, şezlong, sehpa gibi mobilyalara dönüştürülebiliyor ve işlevsel bir kullanım sunuyor. Tasarımcı ekip reForm’un gelecekte arayüzü geliştirme, tıbbi ekipman yapımı, giyilebilir teknoloji ve hatta uçak yapımında bile kullanılabileceğini düşünüyor.

reForm, şerit zımpara kağıtlarından ve hava geçirmez kumaş parmaklıklardan meydana geliyor. Bir tüp yardımıyla vakum pompasına bağlanan mobilyada, zımpara kağıdının arasına yerleştirilen elektrotlar insan dokunuşunu algılıyor. İki ucuna yapılan dokunuşla birlikte hava pompalamaya başlayan vakum mobilyayı sertleştiriyor. Tek uca yapılan dokunuş ise negatif hava baskısını boşaltarak mobilyayı yumuşaklaştırıyor.

Görsel: Vimeo