Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ditto: Sade Minik ve Kullanışlı Bir Giyilebilir

Ditto: Sade Minik ve Kullanışlı Bir Giyilebilir

Akıllı telefonlar ne kadar karmaşıksa giyilebilir ürünlerin de o kadar sade olması gerektiğini savunan Ditto, temel gereksinimlere yönelik çalışıyor.

Gün içerisinde akıllı telefonlarımızı onlarca kez kontrol ediyoruz. Bildirim takibi, arama yanılgısı veya sadece alışkanlık olduğu için telefonu her neredeyse çıkarıp bakıyoruz. Toplu taşımada konfordan uzakken de trafikte araç kullanırken de bu olay yaşanıyor. Ve tetkiklerin birçoğu, “Atıştırmalık bir şey var mı?” diyerek buzdolabını kontrol etmek kadar nafile aksiyondur. Buzdolabına gaipten birisi gelip gofret, çikolata koymayacağı gibi her saniye akıllı telefona da bildirim gelmiyor.

Bu alışkanlığı ve yarattığı zaman kaybını önleyerek verimliliği arttırmak isteyen bir girişim var. Ditto; akıllı telefona arama, kısa mesaj ve e-posta gibi önemli bildirimler geldiğinde kullanıcıyı bilgilendiren giyilebilir bir ürün. Toplamda üç özelliği olan ürünün diğer ikisi ise sessiz alarm ve telefonu unutmayı engelleyen bildirim modu. Tasarımcıların üzerinde durduğu en büyük özelliği; ekran, led, düğme, buton veya herhangi bir kontrol arayüzü bulunmaması. Akıllı telefonlar zaten pek çok şeyi kendi başına halledebiliyorken bir giyilebilir ürünün de bu karmaşıklıkta olmaması gerektiği savunuluyor.

Bir bozuk para büyüklüğündeki Ditto, istenildiğinde bileklik kılıfı ile kullanılabiliyor. Veya genel kullanım olarak da üzerindeki mandallı sistem ile kıyafete takılabiliyor. Böylece daha da sadeleşen ürün sadece yapması gerekeni yapıyor. Şarj süresi, batarya ömrü gibi konulardan da bu sadelikle uzaklaşan tasarımcılar bir saat pili ile 4 – 6 aylık kullanım süresi tanıyor.

Kalp ritmini ölçmeyen, spor ve aktivite raporu hazırlamayan, kamerasız, ekransız bir giyilebilir ürünün de mümkün olduğunu gösteren Ditto; Kickstarter üzerindeki kampanyasını birkaç saat önce tamamladı. Kampanya hedeflenen miktarın üzerine çıkıp %130 destek aldı. Ön sipariş aşamasında olan ürün önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde teslim edilecek. Sadeliği ve basitliği savunan bu tasarım, spesifik bir özellik üzerine yoğunlaştığı için tek bir işi layıkıyla yerine getirirken fiyatını da bu önermeleri göz önünde bulundurarak belirliyor. Alanındaki benzer ürünlere karşıt argümanlar geliştiriren Ditto, kullanıcıların gözünde de bu farkı yaratabilirse giyilebilir ürünler arasında özel bir konuma sahip olacaktır.

Görsel; Kickstarter