Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dışında Hava Yastıkları Olan Otonom Teslimat Aracı

Dışında Hava Yastıkları Olan Otonom Teslimat Aracı

Nuro'nun yeni otonom araç prototipi, çarpma anında şişen hava yastıklarıyla trafiği yayalar için daha güvenli hale getirmeyi vadediyor.

Otonom araçlar her ne kadar gelişmiş sensörlerle donatılmış olsalar da dış etkenlerin de etkisiyle hala kaza riskini sıfıra indirebilmiş değiller. Bu nedenle, bu araçlardaki yapay zekanın kaza anında nasıl davranacağına ilişkin etik ve felsefi tartışmalar hala devam ediyor. Örneğin otonomi uzmanları “5 kişinin hayatını kurtarmak için 1 kişinin ölmesi mübah mıdır?” gibi soruların cevaplarını arıyor. Bu tartışmanın detaylarını “The Trolley Problem”i (vagon ikilemi/vagon açmazı) konu alan şu haberde görebilirsiniz. Yine MIT çatısı altından çıkan Moral Machine, sürücüsüz araçların trafikte almak zorunda olduğu ölümcül kararlar hakkında bir test hazırlayarak bu konuya dahil olmuştu. Otonom araçlarla yayaların iletişimini güçlendirmek için Jaguar Land Rover’ın yaptığı şu deneye göz atmak isteyebilirsiniz. Peki kaza yapma riski hala söz konusuyken, zararı azaltmanın farklı yolları olabilir mi? Otonom araçlarını en yeni teknolojilerle donatan Nuro, bu soruya sürpriz bir şekilde eski usul hava yastıklarıyla cevap veriyor.

Nuro’ya göre Araç içinde hayat kurtaran hava yastıkları, araç dışında da işe yarayabilir

Hava yastıkları araçların içindeki insanların hayatlarını kurtarabiliyor. Nuro’ya göre aracın dışındaki insanları da kurtarabilir. Şirketin en yeni prototipi; yalnızca insanların değil, aynı zamanda çevrenin güvenliği için büyük bir taahhütte bulunuyor. Anlayacağınız, yeni prototipte hem biraz absürt hem de etkili yeni bir güvenlik özelliği mevcut.

Elbette araç, olabildiğince herhangi bir kazadan kaçınacak şekilde tasarlanmış. Yapamadığı zamanlarda da aracın önünde açılmak üzere harici bir hava yastığıyla donatılmış. Şirket, bunun çarpma kuvvetini azaltmaya yardımcı olacağını ve yayanın daha az yaralanacağı iddiasında. Bu, biraz da aracın ne kadar hızlı gittiğine bağlı olacak.

Nuro, ürün teslimatı alanında kullanılacak otonom araçlar üzerinde uzmanlaşmış bir şirket. Bu nedenle genel kullanıma yönelik otonom araçlara kıyasla bazı farklı özelliklere sahip olması gerekiyor. Yeni prototip, daha fazla mal yüklenebilecek kadar geniş. Ayrıca saatte 72 kilometreye kadar çıkabiliyor.

Nuro, sürdürülebilirlik ve çevreyi koruma konusunda da büyük vaatlerde bulunuyor. Bu noktada yenilenebilir malzemeleri kullanmaktan tamamen vazgeçmek imkansız olacak, ancak en azından çevre üzerindeki etkisini azaltmaya çalışacak. Daha da önemlisi Nuro, yeni elektrikli aracın Teksas’taki rüzgar çiftliklerinden elde edilen %100 yenilenebilir elektrik kullanacağını ve günlük operasyonlar için bile karbon ayak izini azaltacağını söylüyor.

nuro nuro

Görsel: Nuro