Sinan Tansal; mutfak bıçaklarının, şef bıçaklarının, çakıların ve bıçak saplarının formlarını değiştirerek onları kendi tasarımıyla baştan yaratmayı seviyor. Bunu yaparken de özellikle kaykay tahtası, elektronik ürünler ve at eğesi gibi malzemeleri ileri dönüşümle yeniden değerlendirmeyi tercih ediyor. Tansal ömrünü tamamlamış bu malzemelere, orijinal işlevlerini ve hikayelerini de katıp, ikinci bir hayat sunuyor. Sapların malzemesinin yanı sıra ergonomisi, dünya şeflerinin ilgisini çeken çelik kalitesi ve kişiye özel tasarımlar olması da KROP’u farklı kılıyor. Ela Cindoruk ve Nazan Pak ikilisinin kurduğu ECNP Galeri, her ay farklı tasarımcıların konuk ediyor ve bu yılın ilk sergisi olan “İşleyen Demir: Bıçak” ile ziyaretçilerine Tansal’ın işleriyle tanışma fırsatı sunuyor. Sergi bugün başlıyor ve 24 Şubat’a kadar da devam edecek.
Bıçak tasarımı, bir diş hekimi için meditasyon gibi
Sinan Tansal aslında bir diş hekimi. Diş hekimliğini bile sıra dışı bir alanda değerlendirebilen bir isim. Film sektörü için hazırladığı, oyuncuların görünümünü değiştiren protez dişlerle tanınıyor. Tansal, bıçak tasarımını kendisi için bir meditasyon olarak tarif ediyor. Bıçakları yaratırken hata yapma lüksüne sahip olduğunun, ancak bir insanın dişleri üzerinde çalışırken böyle bir seçeneğinin olmadığının altını çiziyor. Tansal, diş hekimi ve tasarımcı kimliğinin yanı sıra bir de perküsyon sanatçısı. MAVİSAKAL, Karapaks ve İnsanlar grubunda müzik çalışmalarını sürdürüyor.
Gezginler için interaktif bir harita niteliğindeki Ghausnet’in Sinan Tansal ile gerçekleştirdiği aşağıdaki röportajı izleyerek, tasarımların yaratım süreciyle ilgili daha fazla fikir edinebilirsiniz. Bu röportajda Tansal’ı atölyede görmek mümkün. Ayrıca videoda Damascus çeliği (Şam çeliği) adı verilen dünyanın en sağlam alaşımlarından birini kullandığı görülüyor. Bu çelik, hemen hemen 300 katman haline gelene kadar tekrar tekrar katlanıp dövülüyor. Google’da kısa bir araştırma yaptığınızda; bıçak ve kılıç yapımında antik dönemlerden bu yana kullanıldığını, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de tercih edilen sağlam bir malzeme olduğunu görüyorsunuz.
Tansal’ın biyografisini öğrendikten sonra insan tasarımlarına başka bir gözle bakıyor. Bıçaklara hiç ilgi duymayan biri olarak hikayesini ve çalışmalarını incelemekten büyük keyif aldım. Her şeyden önce sanatın ve tasarımın kimsenin tekelinde olmadığını, hangi meslekten olursanız olun tutkuyla sarıldığınız yaratıcı işlerde başarılı olabileceğinizi gösteriyor.
Görsel: Instagram