Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Depreme Dirençli Bir Türkiye İçin “Herkese” Seslenen İki Yeni Kitap

Depreme Dirençli Bir Türkiye İçin “Herkese” Seslenen İki Yeni Kitap

Bilim Akademisi Yayınları’ndan çıkan ve tasarımı Deniz Cem Önduygu'nun imzasını taşıyan kitaplar, depremlere dirençli bir Türkiye için kent yönetimlerinin ve kent sakinlerinin yapabileceklerini ortaya koyuyor.

Bilim Akademisi Yayınları, Kasım 2024’te “Deprem Dirençli Kentler: Bir Yol Haritası, Naci Görür” ve “Bilim Akademisi Deprem Tartışmaları: Çok Daha İyisini Yapabiliriz!” isimli iki yeni kitap yayınladı.

Bilim Akademisi kurucu üyesi Prof. Dr. Naci Görür’ün editörlüğünde yayına hazırlanan Deprem Dirençli Kentler: Bir Yol Haritası kentlerdeki deprem risklerini azaltmak ve kentleri depremlere dayanıklı hale getirmek için bilimsel ve somut bir yol haritası sunuyor. Bir kentin depreme dirençli olması, yönetiminden halkına, altyapısından yapı stokuna, ekosisteminden ekonomisine ve iş dünyasına kadar tüm bileşenlerinin dirençli olması anlamına geliyor.

Görür’ün ortaya koyduğu yol haritasında, kent bileşenlerinin her birinin güçlendirilmesi konusu ilgili uzmanlar tarafından kapsamlı olarak ele alınıyor ve somut öneriler sunuluyor. Bilim Akademisi Yayınları; bu kitabı, kent yönetimlerine rehber olması, ilham vermesi amacıyla derlemiş. Ayrıca herkes tarafından okunması ve bireylerin kendi hazırlıklarını yaparken, yöneticileri de gerekli adımları atmaya teşvik etmesi amaçlanıyor.

“Herkesin anlayabileceği, okumak isteyeceği kaynaklar oluşturmaya çalıştık”

Bilim Akademisi Deprem Tartışmaları: Çok Daha İyisini Yapabiliriz! isimli diğer kitap ise Bilim Akademisi’nin 6 Şubat 2023’ten sonra gerçekleştirdiği etkinliklerdeki tartışmaları ve deneyimi temel alıyor. 1999’dan sonra çıkarılan yasalara, yönetmeliklere, düzenlemelere ve yazılan sayısız rapora rağmen 6 Şubat’ta neden kadar büyük bir yıkım yaşandığını sorguluyor. “Neden aradan geçen çeyrek asra yakın süreyi daha iyi değerlendiremedik?”, “Son 10 yılda inşaat sektörüne yapılan milyarlarca dolarlık yatırım sonucunda nasıl da 35 binin üzerinde bina yıkıldı ve çok daha fazlası kullanılamaz hale geldi?”, “Bu süreçten nasıl bir ders çıkarabiliriz ve daha iyisini nasıl yapabiliriz?” gibi soruların yanıtlarını arıyor.

Kitap, içinde bulunduğumuz durumu akılcı bir şekilde değerlendirmeyi, nasıl çok daha iyisini yapabileceğimiz konusunda bilimin yol göstericiliğinden faydalanmayı amaçlıyor. Afet yönetimini etkileyen tehdit ve fırsatları ele alırken, üzerinde durulması gereken kritik kavramları öne çıkarıyor. Depremi odağına almasına rağmen, gelecekte karşılaşabileceğimiz tüm afet türlerine karşı toplumsal dayanıklılığımızı artıracak değerli ipuçları sunuyor.

Bilim Akademisi Yayınları, kitapları tanıtırken şu ifadelere yer vermiş: “İnsanları böyle hayati bir konuda harekete geçirmeyi amaçlayan deprem kitaplarını hazırlarken herkesin anlayabileceği, okumak isteyeceği kaynaklar oluşturmaya çalıştık ve bunun için bilgi tasarımının gücünden de faydalandık. Deniz Cem Önduygu’nun tasarladığı kitaplarda yazılardaki bazı mesajları öne çıkaran alıntılar ve özgün bilgi grafiklerinin yanında farklı kaynaklardan verilerin görselleştirildiği haritalar bulacaksınız.”

Kitaplar, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu, ancak dünyada yalnız olmadığımızı ve depremlere dirençli olmayı başarmış deprem ülkeleri olduğunu gözler önüne seriyor.

Görsel tasarım stüdyosu Fevkalade ile veri mühendisliği ve görselleştirme kolektifi Çilek Ağacı’nın kurucu ortağı, bilgi tasarımcısı ve araştırmacı  Deniz Cem Önduygu yakından takip ettiğimiz bir isim. Önduygu’nun veri görselleştirme çalışmalarına sık sık yer verdik. Ayrıca kendisini Yeni Yaratıcılar etkinliğimizde de konuk etmiştik. Etkinlik öncesi kendisini tanıttığımız habere buradan, etkinliği kayıt altına aldığımız videolu habere ise şuradan erişebilirsiniz.

Deprem Serisi kitaplarını buradan inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.

Bilim Akademisi’nin popüler bilim yayını Sarkaç’ta yayınlanan makalede, kitapların içeriğine dair başka detaylar da görebilirsiniz.

“Deprem Dirençli Kentler: Bir Yol Haritası” Vehbi Koç Vakfı desteğiyle yayımlanmış. Bilim Akademisi’nin depremle ilişkili etkinlikleri ise BankABC desteğiyle gerçekleştirilmiş.

Deprem Serisinin Künyesi:

Yayına hazırlayan: Defne Üçer Şaylan
Proje koordinasyon ve araştırma: Elif Canseza Kaplan
Bilgi tasarımı ve kitap tasarımı: Deniz Cem Önduygu

Görsel: Deniz Cem Önduygu, Bilim Akademisi Yayınları