Japon plastik üreticisi Koushi Chemical Industry Co, TBWA\Hakuhodo iş birliğiyle atık deniz kabukları ve geri dönüştürülmüş plastikten oluşan bir baret olan Shellmet’i yarattı. Her yıl yaklaşık 40 bin ton deniz tarağının çöpe gittiği Japonya’nın Sarufutsu köyündeki balıkçı topluluğu için üretilen koruyucu başlığın Japonca ismi ise Hotamet.
Sulardaki ağır metalleri mıknatıs gibi çektikleri için deniz tarağı kabuklarının karada depolanması, ciddi toprak kirliliği sorunlarına yol açabiliyor. Öyle ki, 2021 yılında binlerce tonluk üretimin yarattığı çevre kirliliğinin ulaştığı endişe verici boyut Sarufutsu köyünün bulunduğu Soya’da üretimin durdurulmasına neden oldu.
Atık deniz tarağı kabuğu sorununa geri dönüştürülebilir bir çözüm üretmek isteyen Koushi, deniz tarağı kabuğunun ana bileşeninin kalsiyum karbonat olduğunu ve tamamen yeni bir malzeme üretmek için bir hammadde olarak yeniden kullanılabileceğini keşfetti. Ardından Sarufutsu köyünde yaşayanların yararlanabilecekleri sürdürülebilir bir ürün geliştirmek üzere harekete geçti.
Deniz tarağı avcılığının tehlikeli olması nedeniyle, deniz tarağı avcılarını korumak için taraktan yapılmış bir miğfer olarak ‘Shellmet’ fikri böyle doğdu. Öte yandan Shellmet, yalnızca balıkçılar için değil bölge halkının tamamı için koruyucu nitelikte bir ürün. Zira Sarufutsu köyünün bulunduğu Hokkaido büyük depremler, şiddetli yağmur ve anormal hava koşullarıyla çok sayıda afet riskini barındıran bir bölge.
Bu keşiften yola çıkan tasarım ekibi, ürünü köylülerin kendilerini korumak için afet önleme kaskları olarak kullanması amacıyla ticarileştirmeye karar verdi. Şimdilik köydeki 270 balıkçının kullandığı baretin, bu yıl içinde afet koruma ürünü olarak halka satışı planlanıyor.
Plastik bir çene kayışı ile bağlanan baret, tıpkı istiridye kabukları gibi çıkıntılara sahip büyük boy bir deniz kabuğu şeklinde. Deniz ürünleri endüstrisinden deniz tarağı kabuklarını geri dönüştürülmüş plastikle birleştiren Koushi şirketinin geliştirdiği özgün bir malzeme olan Shellstic’ten üretildi.
Shellstic, toplanan kabukların kaynatılması ve sterilize edilmesiyle oluşturuluyor. Bunlar daha sonra ince bir şekilde ezilir, plastikle karıştırılıyor ve bir kask kalıbına yerleştiriliyor. Tasarımı için biyomimikriden yararlanılarak deniz tarağı yapısını taklit eden, özel bir nervür (çıkıntı) yapısı oluşturulmuş.
Üretim aşamasında yapılan deneylere göre kullanılan az miktarda malzeme kullanılmasına rağmen nervür yapısının bulunmasının baretin dayanıklılığını yüzde 30 oranında artırdığı görülmüş. Bunun yanı sıra deniz tarağı kabuklarının baret yapımında kullanımı, CO2 emisyonlarını yeni plastik kullanımına kıyasla yüzde 36 oranında, diğer ekoplastiklerin kullanımına kıyasla ise yüzde 20 oranında azaltıyor.
Koushi ayrıca gün batımı pembesi, okyanus mavisi, kum kremi, mercan beyazı veya koyu siyah renklerde mevcut olan malzemeyi renklendirmek için mineral ve sentetik pigmentler kullandı. Shellmet, başka bir kaskı yeniden yapmak için geri dönüştürülebilir veya yapı malzemeleri olarak ayrı olarak yeniden kullanılabilir.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görseller: koushi-chem, Instagram