Bu sene Kristal Elma Festivali’nde ana konu başlığı toplumsal cinsiyet eşitliğiydi. Festival bünyesindeki sunucularında, konuklarında bu eşitliği koruyan Kristal Elma, toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili dikkat çeken oturumlar da düzenledi. 5 Ekim günü Ayşe Arman moderatörlüğündeki panelde Orkid Marka Müdürü Özge Tanju, psikiyatrist Prof. Dr. Bengi Semerci ve Öğretmen Dilek Livaneli konuktu. #kızgibi davranmanın iyi mi yoksa kötü mü olduğunu konuştular.
Başarısızlıktan Korkma
Panel başlangıcında #kızgibi kampanyasını ve bakış açılarını anlatan Özge Tanju, genç kızlara “Başarısızlıktan korkma, asıl başarısızlık hiç denememektir” diyerek cesaret vermelerinden bahsetti. Genç kız ve kadınların hayatta daha özgüvenli bir duruş sergilemeleri ve bu sorunlarla daha kolay baş edebilmeleri için başlatılan #kızgibi hareketi ile kız gibi davranmanın anlamını değiştirmeyi amaçlayan Orkid, her sene sayısını artırarak daha çok kişiye ulaşmayı hedefliyor. Sosyal medyada tahmin ettiklerinden daha fazla yorum alan #kızgibi kampanyasında ayrıca bu sene TEGV ile çalışma başlatıldı. #kızgibi etiketiyle paylaşılan her bir post sayesinde TEGV’e bağış yapılıyor, böylece kampanya bir bilinçlendirme çalışmasından çıkıp sosyal bir sorumluluğa dönüşüyor.
2014 yılından beri sürdürülen #kızgibi küresel kampanyasının kapsamında birçok araştırma yapılıyor. Ergenlik dönemindeki genç kızların kaygılarını ve sorunlarını daha iyi anlamak için Türkiye’de de yapılan anketin sonuçlarına göre genç kızların yüzde 86’sı başarısızlıktan korkuyor; yüzde 59’u ergenlik dönemlerinde kendilerine olan güvenlerini kaybediyor; yüzde 75’i çevre-arkadaş baskısının başarısız olmalarında etkisi olduğunu düşünüyor ve yüzde 64’ü başarısızlığın onlara cesaret verip dirençli ve ısrarlı olmayı öğrettiğini söylüyor.
Prof. Dr. Bengi Semerci ise bu konuda toplumsal öğretilerin bu eşitsizliği doğurduğunu ama bilinçlendirilmeyle bu açığın kapanabileceğini söyledi. Erkek ve kız çocuklarının toplumumuzda büyütülürken kariyer yönelimleriyle ayrıldığına değinen Semerci, buna rağmen üniversitelerin çoğunluğunda, mezuniyetlerde ilk 10’da kadınların daha fazla olduğunu söyledi. Sadece kadınların üzerinde bir sorumluluk değil, bu konunun bir insanlık sorunu olduğunu belirtti ve erkeklerinde bu konuda eşit sorumluluğa sahip olduğunu söyledi.
Köy Kahramanı: Dilek Öğretmen
Panelde bir de bu konularla ilgili çok güzel bir başarıya sahip olan bir öğretmen vardı. Samsun’un Çarşamba ilçesi Kumköy İlkokulunda öğretmenlik yapan Dilek Livaneli dünyadaki en iyi 50 öğretmenden biri seçildi. Basında “Çalıkuşu” lakabıyla konuşulan Dilek Öğretmen, 5 yıldır görev yaptığı Kumköy İlkokulu’nun iç donanımı ve fiziki şartlarını tamamen yeniledi. Çocukları fırsat buldukça tarihi kent, opera, bale gibi kültürel aktivitelere götüren öğretmen ayrıca ailelerini de eğitiyor. Köydeki annelere de okuma yazma öğreten Dilek Öğretmen, “bu başarı sadece benim değil, ben ve köyümdeki tüm annelerin. Çünkü okulu birlikte temizliyoruz, öğrencileri tüm annelerin birlikte hazırladığı yemekleriyle besliyoruz” dedi.
Bizim de emoji işi, başarıları gibi yapılan işlerini adım adım takipte olduğumuz kampanya ile bu bilinçlendirme çalışmaları önümüzdeki yıllarda daha da çok kesime ulaşacak gibi. Umuyoruz Dilek Öğretmen gibi niceleri denemekten korkmaz ve kız gibi davranan güçlü, bir işi en iyi şekilde yapan kadın ve erkekler çoğalır.
Görsel: Orkid, Bigumigu