Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Demansa Karşı Hatıraları Uyandıran Hareket İzleme Aracı

Demansa Karşı Hatıraları Uyandıran Hareket İzleme Aracı

Demansa karşı hatıraları uyandıran "Rewind", Lexus Tasarım Ödülleri 2022’de Grand Prix kazandı.

Lexus Tasarım Ödülleri’nde (LEXUS DESIGN AWARD) bu yıl büyük ödülü Poh Yun Ru’nun Rewind isimli tasarımı kazandı. Tasarım ayrıca bu yılki iF Design Award’dan da ödülle dönmüştü. Singapurlu ürün tasarımcısı, çalışmalarıyla başkalarının hayatlarını iyileştirerek toplum üzerinde olumlu bir etki yaratmayı hedefliyor. Rewind da “daha iyi bir yarın için bir tasarım”ın en iyi örneklerinden biri. Hatıraları uyandırmak için tasarlanan hareket izleme aracı, demansı olan ileri yaştaki bireylere rehberlik ediyor. Bunun için onlara tanıdık gelecek hareketleri yeniden canlandırıyor. Bu eylemler daha sonra hatırlamayı tetiklemek için eşleştirilmiş bir cihazda görsel-işitsel geri bildirim olarak yansıtılıyor. Sonuç olarak tasarım, hastanın insanlarla olan duygusal bağını ve iletişim becerilerini geliştiriyor.

Gündelik yaşamdaki hareketleri tekrarlayarak hatıraları anımsamak

Tasarım sürecinde, farklı senaryolar için farklı araçlar kullanmanın yaşlıları bunaltabileceği anlaşılmış. Bu nedenle kontrolör, çeşitli nesnelerin sadece temel öğelerini içerecek şekilde tasarlanmış. Tabii bu temel öğelerin neler olduğuna karar vermek de belli bir çalışma gerektirmiş. Örneğin, su ısıtıcısının sivri uçlu ve şişe benzeri formu, dökülen su hissini somutlaştırmak için eklenmiş. Benzer şekilde, tokmakların alt kısmının yuvarlık formu, vurma/dövme (sarımsak dövme vb) hareketini iletmek için uyarlanmıştır. Bu öğeler tek bir kontrolörde toplanarak cihazı farklı senaryolar için kullanılabilir hale getirmiş.

Tasarım; bakıcıların ve terapistlerin farklı kültürel geçmişlerden gelen yaşlıların daha iyi ilişki kurmalarına yardımcı olacak şekilde yeni senaryolar için cihazı özelleştirmesine ve güncellemesine imkan tanıyor. Tasarım, Singapur’daki THK Huzurevi ile iş birliği içinde geliştirilmiş.

‘Rewind’in artık daha fazla insanın hayatını iyileştirmeye bir adım daha yakın olduğu için son derece minnettarım. Bu; danışmanlarımın, kendini işine adamış mühendisler, programcılar, sağlık uzmanları ve kullanıcılardan oluşan ekibimin sarsılmaz desteği olmadan gerçekleşemezdi. LEXUS DESIGN AWARD’ın bir projeyi gerçek bir ürüne dönüştürme fırsatı sunması inanılmaz. Ayrıca dünyanın dört bir yanından bu kadar tutkulu tasarımcıyla tanışıp onlardan bir şeyler öğrendiğim için sevinçli hissediyorum. Çok ödüllendirici ve ilham verici bir yolculuk oldu. Daha iyi bir dünya ve herkes için daha iyi bir yarın için tasarlamaya devam edeceğim ve bunun için heyecanlıyım,’ açıklamasını yapmış Poh Yun Ru.

İleri yaştaki bireyler için hazırlanan diğer yaratıcı işlere buradan göz atabiirsiniz.

Görsel: LEXUS DESIGN AWARD