Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Görme Engelli Taraftarların Gözü Olan Eldivenler

Görme Engelli Taraftarların Gözü Olan Eldivenler

Jithin Raj Mambully Rajan, görme engellilerin spor karşılaşmalarını avuçlarındaki titreşimlerle takip edebileceği SENS isimli bir eldiven tasarladı.

Teknoloji, çoğunluk için değil de bu çoğunluğun yaşam standartlarını yakalayamayan engelli bireyler için kullanıldığında çok daha anlamlı geliyor.. Sonuçta her insan potansiyel bir engelli. Bu da demek oluyor ki engelleri aşmak adına yapılan her yenilik, her insan için hayati öneme sahip. 2022’de yapılan yeniliklere burada yer vermiştik. Bu defa da görme engellilerin spordan alabileceği keyfi artıran bir çift eldiven var karşımızda.

Top izleme teknolojilerinin kullanımda olduğu tenis gibi oyunlar için hızla hayata geçirilebilir

SENS, görme engelli sporseverlere onların dokunma duyusunu kullanarak bir kez daha oyunun bir parçası olduklarını hissetme şansı veriyor. Tasarım Jithin Raj Mambully Rajan’a ait.

İnsan zihni ve bedeni, kaybolan duyuları veya uzuvları inanılmaz bir şekilde telafi ediyor. Özellikle görme engelli kişilerin de çoğunlukla parmakları neredeyse ikinci gözleri oluyor. Braille’de usta olanlar bazen mükemmel görüşe sahip olan insanlardan bile daha hızlı okuyabiliyorlar. Ne yazık ki, bu yetenek, görme engelli insanların neler olup bittiğine dair açıklamalar için yorumculara veya arkadaşlarına güvenmek zorunda kaldığı spor etkinliklerinde boşa harcanıyor.

Eldivenlerin her biri, insan elinin en hassas kısımlarından biri olan avuçlarda titreşim modelleri oluşturan üç titreşim motoru içeriyor. Elin arkasında eldivenleri kontrol etmek için kullanılan Braille düğmeli bir kontrol kutusu da bulunuyor.

görme engelli spor eldiven

Bu kapsayıcı buluşun kullanıma girebilmesi için, kullanıcıların bu olayların bildirimlerini almak için bağlanabilecekleri bir tür yayın sistemi olması gerekiyor elbette. Prototip aşamasındaki tasarım, top izleme teknolojilerinin hâlihazırda kullanımda olduğu tenis gibi oyunlar için daha hızlı bir şekilde hayata geçirilebilir. Ancak diğer spor etkinlikleri biraz daha fazla altyapı çalışması gerekiyor. Her anı bir başkasının bakış açısından duymaktansa daha iyi, daha verimli ve daha tatmin edici bir alternatif olduğu düşünülüyor.

görme engelli spor eldiven görme engelli spor eldiven

Görsel: Yanko Design