Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Lüsid Rüyada Çizim Yapmak

Lüsid Rüyada Çizim Yapmak

Dave Green, rüyalarında yaptığı çizimleri uyandığında tekrar çizerek kendine özgü bir yaratım süreci ve stil geliştirmiş.

Lüsid rüya son yıllarda oldukça popüler oldu ve artık pek çoğumuz ne olduğunu biliyoruz. Berrak rüya olarak da adlandırılan bu deneyim; kişinin rüya gördüğü sırada, rüya gördüğünün farkında olduğu türde rüyalar. Terim, ilk kez Oxford Psikofizik Enstitüsü’nden parapsikolog Celia Green tarafından kullanılmış. Lüsid rüyanın yaratıcılığın artmasına, problem çözme yeteneğinin gelişmesine, fobileri yenmeye, spor ve dil yeteneklerinin gelişmesine destek olduğu yönünde araştırmaları da duymuş olabilirsiniz. Çizer Dave Green bu deneyimi yaratıcılığını geliştirmekte kullanan isimlerden.

Lüsid rüya pek çoğumuz için rastlantı eseri veya öğrenerek yaşanabilecek bir deneyimken Dave Green için durum farklı. Green, çocukluğundan bu yana düzenli bir şekilde lüsid rüya gördüğünü belirtiyor. Ayrıca bu lüsid rüya tekniklerini de öğrenmiş. Son zamanlarda ise bu değiştirilmiş bilinç durumunu sanat eserleri yaratmak için kullanıyor.

Dave Green rüyasında yaptığı çizimleri uyandığında tekrar çiziyor

Green rüyalarında kendini çizim yaparken görüyor ve uyandığında bu çizimi gerçek yaşamda yeniden yapıyor. Başka bir deyişle çizimleri aslında rüyalarında çizdiği şeylerin kopyaları. Sanatçıya göre berrak rüya, bilinçli niyet ve bu niyete tepki olarak gelişen şaşırtıcı ve rastgele olayların bir karışımı. Bu dinamik, rüyasının içinde çizim yaparken baktığı sayfada kendini gösteriyor. Bu arada rüyalarının çoğunun inanılmaz derecede olay örgüsünden yoksun olduğunu belirtiyor. Pek çoğu sadece yatağından kalkıp çalışma masasına yürümesinden başka aksiyon içermiyor.

Rüyasında çizim yaparken kasıtlı olarak çizimi basit tutmaya çalışıyor. Böylece onu kopyalayabileceğini biliyor. Ancak bazen rüyasında bilinçaltından inanılmaz derecede karmaşık bir çizim açığa çıkıyor ve böyle olduğu durumlarda gerçek çizim için hafızası yetersiz kalırsa tahmine dayalı olarak tamamlıyor.

Dave Green aynı zamanda bir komedyen ve bu lüsid rüya çizimlerine karantina dönemlerinde başlamış. Kendisini internet sitesi, Twitter’ı ve Instagram’ı üzerinden takipleyebilirsiniz.

Görsel: Instagram