Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çöpten Hazineler Çıkaran Stop Motion Sanatçısı Dina A. Amin

Çöpten Hazineler Çıkaran Stop Motion Sanatçısı Dina A. Amin

Çöpte bulduğu çeşitli objeleri parçalarına ayırıp onlara yeni karakterlerde tekrar hayat veren stop motion artist, dünyanın tüm kötülüklerine sanatla göğüs germeyi seçiyor.

Mısır’ın başkenti Kahire’de yaşayan stop motion artist ve maker Dina. A. Amin, profil özetinde kendisini ‘Genelde çöplerle oynar’ şeklinde tanımladığı Instagram hesabında, atık malzemelere ileri dönüşüm ile kazandırdığı yeni kimliklerle onları sevimli mi sevimli bir stop motion film başrolüne dönüştürüyor. Malezya’da endüstriyel tasarım eğitimi aldıktan sonra mesleğine başlamak için ülkesine dönen ve bu sırada endüstriyel tasarıma pek de bayılmadığını keşfeden Dina, kendini yıllar içinde objelere değişik formlar kazandıran, onları tıpkı bir çocuk gibi kurcalayan; bozan ve yeniden yapan bir maker ve stop motion artist olarak bulmuş. 

Dünyadaki Çirkinliklerden Kaçmanın Bir Yolu Olarak Çöp Dönüştürme

Geçtiğimiz Ekim ayında ait olduğu coğrafyada yaşanmaya başlayan acılar sonucunda kendisini çok depresif ve tükenmiş hissettiğini belirten Dina A. Amini, bu kederin doğal olarak kendi üretim süreçlerini de çok etkilediğini söylüyor. İşte tam da bu sebeple, bu yılın şubat ayında çöpten bulduğu objeleri muhteşem stop motion animasyonlara çevirdiği videoları Trash-Ure Hunt başlığıyla, animasyonlu videolarla Instagram’da paylaşmaya başlayan Dina, bunu yapmanın kendisine iyi geldiğini ve beslediğini anlıyor. Çünkü sanatçı bunu yaparken, başkalarının çöp olarak gördüğü ve genelde tiksinerek baktığı objeleri güzele dönüştürmek gibi bir süper gücü olduğunu fark ediyor.

Bazen kırık bir metal somun, bazen yıpranmış plastik bir kasa; bazen fırlatılmış bir çorba kepçesi ya da setinden ayrılmış yalnız bir LEGO parçası Dina’nın yeni karakterlerinin birer parçası oluveriyorlar.

Hatta objelerle tıpkı bir çocuk gibi oynayan genç sanatçının, bu birbiriyle alakasız parçaları robotik bir deniz kızı kuyruğuna dönüştürmüşlüğü bile var.

Paylaştığı bu yaratıcı çalışmalarının yanı sıra Ortadoğulu bir kadın sanatçı olarak daha fazla görünür olmak için dünya çapında çevrimiçi atölye çalışmaları ve eğitimler vermeye de devam eden Dina. A. Amin, Los Angeles merkezli sanat galerisi Glass House Artists tarafından temsil ediliyor.

Görsel: Vimeo