Pandemi süreciyle birlikte dünya değişti, sosyalleşme yeni anlamlar kazandı. Bu süreçte; sınırsız bilgi paylaşımı, bilgiye kolay erişim gibi avantajların yanı sıra bir şeyler biraz eksik kalmış hissettik. Yan yana durduğumuzdaki o büyüyü uzaktan yakalamak çok da mümkün olamadı çünkü. “No Spectators: Community-Built Virtual Multiverses” isimli SXSW oturumu, tam da bu konuya değinen; kaybettiğimiz kıvılcımı çokluevren uygulamaları ile nasıl geri kazanabileceğimizi muhteşem örneklerle ele alan bir oturum oldu.
Oturumda C2 Montreal, Burning Man ve Block by Blockwest’in 2020 yılındaki uygulamaları incelenirken çokluevren ve bu alandaki teknolojilerin sosyalleşmeye getirebileceği yeni bakış hakkında öngörülerde bulunuldu.
Burning Man ile 8 Farklı Dünyadan Oluşan Bir Çokluevren
Yaratıcı toplulukların pandemi koşulları altında kendilerini yeniden keşfetmek zorunda kaldığı bir yıl oldu 2020. Özellikle de marka özü paylaşmak, sosyalleşmek, hep beraber yaratmak üzerine kurulu olan Burning Man gibi etkinlikler için bu dönüşüm çok köklü bir anlam ifade ediyordu. Burning Man Yaratıcı İnisiyatifler Direktörü Kim Cook, 2020’nin başında biletlerin ilk ayağı satışa sunulmuşken ve daha henüz pandeminin ne yöne gideceği tam kestirilemiyorken hızlı bir karar verdiklerini anlatıyor. Etkinliği iptal etmek yerine tamamen sanal bir deneyime dönüştürmek ve bunu yine hep beraber yapmak.
Bu karar topluluğa açıklandıktan sonra bir de çağrı yapılıyor. Çağrıya ilk 14.000 yaratıcı yanıt veriyor. Böylece çok geniş bir yetenek havuzu oluşuyor. Organizsyonun kendisi sadece internet sitesini sağlarken çağrıyı yanıtlayan binlerce insan sanal Burning Man deneyimini yaratıyor. Bu noktada aslında fiziksel olandan çok farklı değil, zira Burning Man zaten katılımcıların yarattığı, deneyimler kurguladığı, bunlarla büyüyen, gelişen, organik bir yapı. Sanal Burn de bu anlamda çok farklı olmuyor. Kullanıcılar 8 ayrı dünya ile sanal da olsa yine benzersiz bir deneyim sunmayı başarıyor. Burning Man 2020 katılımcılarının %22’si daha önce bu festivale hiç katılmamış, %70’i ise yeni insanlarla tanıştıklarını belirtiyor.
Burning Man evrenleri farklı özellikler içeriyor. Birinde ateş merasiminin yapıldığı tapınak sanal olarak inşa edilmiş. Hatta gerçek hayatta bırakılan adakların yerini alması için insanların sanal olarak fotoğraf, video, yazı gibi içerikleri tapınağa yüklemelerine izin verilmiş. Tıpkı tapınağın yakılması gibi, kendini imha eden bir kod sayesinde bu tapınak da etkinlik sonunda yok olmuş. Bir diğer evren daha Zoom tarzı, burası insanların atölyelerini açtığı ve isteyenlerin katılabildiği alan. Bir diğer alanda kullanıcılar harita üzerinde Playa’da gezinebiliyor. Farklı evrenler, farklı deneyimler ile oyunumsu bir gerçeklik…
C2 Montreal ile Çevrimiçi Bir Konferans
C2 Montreal, fikirlerin platformlar arası ortamda yeşillenmesine ortam sağlayan, tanımlaması zor konferans deneyimleri sunan bir şirket. Şirketin Yaratıcı Yönetmeni Genefiere Legrand, işbirliğine dayalı deneyimlere ve ortak yaratıcılığa izin veren boş bir sayfa sunduklarını söylüyor. Bunların arasında havalı asılı sandalyeler üzerinde yapılan beyin fırtınaları var. Kurulan bağlantılar ve alandaki sanatsal düzenlemeler, içeriğin bağlamlan buluşmasında önemli rol oynuyor. Bu kadar deneyime dayalı bir konferansın pandemi koşullarına uyumu nasıl olmuş peki?
Legrand, pandeminin ilk başlayışında hızla karar aldıklarını ve bu deneyimi sanal ortama taşımaya karar verdiklerini söylüyor. Normaldeki süresinden daha uzun bir süreye, 10 güne yayılan konferans katılımcıların seanslar arasında nefes almaları düşünülerek planlanmış. Legrand’a göre bu ilk deneme olduğu için henüz yapabileceklerinin çok çok azını gerçekleştirebilmişler ama gelecekteki etkinliklerde 2020’den öğrendiklerinin üzerine inşa etmeye kararlılar.
Block by Blockwest: Minecraft Dünyasında Bir Çokluevren Festivali
Courier Club grubu müzisyenlerinden Timothy Waldron ise müzik ve oyunun kendisi için önemini anlatarak sözlerine başlıyor. Pandeminin yarattığı kontrolü kaybetme duygusunu bu iki aracı kullanarak nasıl aştıklarını Block by Blockwest festivaliyle örnekliyor.
Pandemi nedeniyle konserleri iptal etmek yerine halihazırda var olan, insanların aşina olduğu ve kullanımı kolay bir platform üzerinden bir festival düzenlemeye karar veriyor. Minecraft üzerinde yaratılan festival için yapılan çağrı duyulmaya başladığında viral olarak yayılıyor. Bu sayede pek çok farklı alandan destek görüyor, Massive Attack gibi önemli grupların da yer aldığı bir festivale dönüşüyor. Festival alanında tıpkı gerçek bir festivaldeki gibi sahneler arası dolaşmak mümkün. Sanal mağazalardan alışveriş yapılabiliyor, diğer insanlarla sosyalleşilebiliyor. Böylece çevrimiçi müzik dinleme deneyimi daha fiziksel dünyadakine yakın bir deneyime dönüşüyor.
Gelecekte Neler Var?
Bu üç örneğin de anlattığı çokluevren uygulamalarının daha çok potansiyel taşıdığı. Oyun dünyasının bu konuda iyi bir yol gösterici olduğunu söyleyen konuşmacılar; bu alandaki teknolojilerin gelişmesiyle daha gerçekçi deneyimler yaratılabileceğini vurguluyor. Bunun yanı sıra AR ve VR uygulamalarının da fiziksel ve sanal dünya arasındaki sınırları kaldırabileceğini, böylece daha hibrit modellerin gelecekte ortaya çıkacağını öngörüyorlar.
Görsel: SXSW