Cinsel travmalar toplumların, ailelerin ya da her kimsenin sessiz kalmayı tercih ettikleri konuların başında gelir. Sadece bizim ülkemizde değil, dünyanın her yerinde cinsel bir travma yaşamış birey bu sorunla tek başına yüzleşmeyi seçer ve kendi içinde her şeyi yaşar. Bu travmaların üstesinden gelmeye çabalarken de genellikle destek taleplerine bir cevap alamazlar ya da zaten en baştan talep edemezler.
Özellikle son zamanlarda internet üzerinden geçmişte tabuya dönüşmüş birçok kavramın değişimiyle beraber cinsel travmaları da konuşabilir olduk. Hatta Weinstein olayıyla başlayan ve #metoo etiketiyle devam eden Hollywood’un utanç listesi, kişilerin geçmişte yaşadıkları cinsel travmalar hakkında konuşup haklarını araması konusundaki en sıcak örneklerden.
Cinsel travmalar psikolojik etkinin dışında fiziksel de bir etki bırakıyordur elbet. Eindhoven Tasarım Akademisi mezunu Nienke Helder de Dutch Design Week‘te, cinsel istismara uğramış kadınlar için tasarladığı rehabilite işlevi bulunan terapi objelerini tanıttı. Sexual Healing Tools (Cinsel Rehabilitasyon Kiti) diye adlandırdığı ürünler, kasılma gibi travma kaynaklı cinsel problemlerde kadınlara yardımcı olması için tasarlandı.
Cinsel Travmalara Alternatif Bir Tedavi
Nienke Helder, günümüz tedavilerinin konuya klinik açıdan yaklaştığını, kendisininse travmanın psikolojik etkilerinden ziyade fiziksel etkilerine vurgu yapmak istediğini söylüyor. Kendisinin de cinsel bir travma sonucu bu tedaviyi almış olduğunu söyleyen Nienke Helder, kendi tedavi sürecinde yaşadığı kötü deneyimden ötürü fiziksel yönü de olacak alternatif bir tedavi geliştirmeyi düşünmüş.
Kullanıcıları cinsel hazlarını tekrar keşfetmeye davet eden 5 adet obje, medikal uzmanlar ve rehabilite sürecindeki kadınlardan oluşan bir ekip ile ortak bir şekilde ortaya kondu. Objeler kadınları, onlara neyin haz verdiğini tekrar hatırlatmak konusunda cesaretlendiriyor. Böylelikle korku ve acı konusunda rahatlama sağlarken, kadınların vücutlarının kontrolünü tekrar eline almalarını amaçlıyor.
İlk obje ergonomik bir şekle sahip ışıklı ayna. Tasarımcının araştırmalarına göre, kadının kendi vajinasına bakması vücudu hakkındaki bakış açısını pozitif etkiliyor; fakat cinsel travma sahipleri üzerinde bu sizi bedeninize karşı yabancılaştıran bir süreç oluyor. Ayna sadece önünde duran nesneyi yansıtarak görüşü kısıtlıyor, böylelikle kullanıcıya kendini rahat hissettiği sürelerde keşfetme şansı doğuruyor.
İkinci obje ise, at kılından üretilen ve kullanıcının ona dokunulmasına tekrar alışmasına yardımcı olan bir fırça. Böylelikle kullanıcılar birlikte oldukları kişileri de rehabilite sürecine dahil etme şansı yakalıyorlar.
Objelerden ikisi biyolojik geri bildirime dayanan, kişinin gergin ya da stresli olduğu alanları belirleye odaklanıyor. Kişiler travmayla birlikte bilinçaltından beslenen refleksler geliştirdiği için sorunun nedenlerinin rasyonel bir şekilde kavranması gerekiyor. Sensörlerse kullanıcının nefes alış verişine ya da bedensel kasılmalarına tepki veriyor ve kayda değer bir değişiklik gözlemlediğinde kullanıcıya haber vererek, rahatlaması gerektiğini hatırlatıyor.
Cinsel Rehabilitasyon Kiti cinsel travma yaşayan kadınların duygusal yanlarının yanı sıra fiziksel yanlarının da olduğunu hatırlattığı bir terapi. Ve bu travmayı yaşayan kişilere dokunmaktan korkmamayı yeniden hatırlatmayı amaçlıyor.
Görsel: Nienke Helder