Rönesans dönemi resim sanatından bu yana kadın bedeninin nesneleştirildiği bir sürecin içindeyiz. Diğer pek çok cinsiyetçi yaklaşımla birlikte bu köklü problem de bugün pek çok farkındalık çalışmasına rağmen henüz aşılabilmiş değil. Hâlâ popüler kültür, medya ve reklam dünyasında bu yaklaşımın izlerini görüyoruz. Kadınlar için takım elbiseler ve iş kıyafetleri üreten Suistudio, tüm sistemi tersine çevirerek kadınların erkekleri objeleştirdiği bir dünya çizmiş, bu yolla durumu görünür kılarak değişim mesajı vermişti. Şimdi ise içinde yaşadığımız coğrafya söz konusu olduğunda çok daha çarpıcı ve cesur bir adım sergileyen Çınar Kuyumculuk’un farkındalık projesi var sırada.
Alışılmışın dışında ürün tanıtım fotoğrafları
Kadıköy Söğütlüçeşme Caddesi’nde yer alan Çınar Kuyumculuk, takılarının fotoğraf çekimlerini kadın modelle değil erkek modelle gerçekleştiriyor. Fotoğraflar, Fehime Dönmez’in imzasını taşıyor. Kampanyalarını takdir eden çok sayıda yorum var, ancak tahmin edeceğiniz üzere bir o kadar da cinsiyetçi yorum ve mesajla kaşılaşmışlar. Ne yazık ki kadınlardan da bu tür cinsiyetçi yorumların geldiği görülüyor.
Projeyi beğenen takipçilerin de dikkat çektiği detaylar söz konusu. Çünkü metinlerin bir kısmında takı, futbol ya da otomobil tek bir cinsiyete aitmiş “gibi” konumlandırılmış. Bu da cinsiyetçi söylemi pekiştirdiğinden, bu söylemleri kullanmadan projeyi sürdürmeleri tavsiye edilmiş. Çınar Kuyumculuk ise her türlü eleştiri ve öneriye açık bir tutum sergiliyor ve mesaj yoluyla da takipçilerin görüşlerini iletebileceklerini vurguluyor.
Cinsiyetçilikle ilgili tartışma başlatmasının yanı sıra homofobik tepkilere maruz kalacaklarını bile bile böyle bir yol seçtikleri için ben kendilerini kutluyorum. Ufak tefek pürüzlere – ki büyük ajanslar tarafından kurgulanan kampanyalarda çok daha ciddi pürüzlere şahit olduğumuzu hatırlayalım – rağmen bence küçük bir işletme olarak takdir edilesi bir cesaret örneği sergiliyorlar. Çınar Kuyumculuk’un kampanyasını siz nasıl buldunuz?
Görsel: Çınar Kuyumculuk