Siber çılgınlık olarak da anılan siberpunk; bilimin ve teknolojinin çok ilerlediği, toplumsal düzenin radikal bir şekilde değiştiği ve kimi zaman insanın yaşam kalitesinin bozulduğu kurgusal dünyayı ifade ediyor. 1983 yılında bilim kurgu yazarı Bruce Bethke’nin bir kısa öyküsüyle birlikte literatüre girmiş. Bugün ise yalnızca edebiyata ya da sinemaya değil, sanata, tasarıma ve modaya da ilham kaynağı oluyor. Özellikle Japonya’nın bilim kurgu animeleriyle ve mangalarıyla bu türe büyük katkıda bulunduğunu söylemek mümkün. Japon tasarımcı IKEUCHI Hiroto da siberpunk estetiğiyle süslediği kulaklık, sanal gerçeklik gözlüğü ve maske gibi aksesuarlarla bu akımı en güzel şekilde çalışmalarına yansıtıyor.
Siberpunk kulaklığınla müzik dinlerken, kendini bilim kurgu evreninde hisset
Tokyo’da çalışmalarını sürdüren Ikeuchi Hiroto’nun tasarımları; moda, kendin-yap ve cosplay gibi alanların kesiştiği bir noktada duruyor. Kendisi adeta el yapımı fütüristik objeler ve aksesuarlar konusunda usta olmuş. Elektronik aygıtları, kameraları veya akıllı telefonları geri dönüştürerek yüksek teknoloji estetiğine sahip karmaşık nesneler yaratıyor. Ikeuchi Hiroto’nin tasarladığı aksesuarların ve objelerin işlevsel olduğunun da altını çizelim. Örneğin siberpunk bir silah şeklinde sunduğu USB bellek ya da siberpunk kulaklıklar çalışır durumda. Yalnızca üzerlerindeki süslemeler elektronik atıklarla yapılmış.
Ikeuchi’nin Gundam, Ghost in the Shell, Macross ya da Appleseed gibi bilim kurgu animelerinden etkilendiği görülüyor. Ikeuchi, kendi deyimiyle plastik modeller aracılığıyla hayal gücünü gerçek dünyada var etmeye odaklanmış.
Ikeuchi Hiroto’nun çalışmalarını Facebook ve Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Hiroto Ikeuchi, Facebook