Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Cesur Ürün Müdürü Nerf için Ateş Hattında

Cesur Ürün Müdürü Nerf için Ateş Hattında

Nerf Mega Mastodon için hazırlanan son kampanyada ürün müdürü annelerin güvenlik endişelerini gidermek namlunun önüne geçiyor.

Nerf çocukların bayıldığı, annelerinse çok da anlam veremediği oyuncaklardan biri: Sünger mermiler atan bir tüfek/silah. Annelerde anlam verememenin ötesinde güvenli olup olmadığına ilişkin kaygılar da uyandırabiliyor. Özellikle de bu sonbaharda lansmanı yapılan en son ve en büyük modeli Nerf Mega Mastodon Mega Blast o kadar büyük ki çocuğum birini mi yaralar, kendi mi yaralanır türü sorular uyandırması da şaşırtıcı değil.

İşte bu içgörüden yola çıkan Hasbro ve Marvelous, Rus annelerin fikrini değiştirmek için bir kampanya yapıyor. Kampanyada Nerf ürün müdürü Vova, ebeveynlere bir çağrı yapıyor ve kendisini Nerf’le istedikleri gibi vurabileceklerini söylüyor.

Facebook üzerinden yayınlanan çağrı videosundan sonra, Hasbro Moskova’nın toplantı odası bir haftalığına dijital bir oyun alanına, daha doğrusu bir hedef tahtasına çevriliyor. Cesur ürün müdürümüzün masası da toplantı odasında yerini alıyor ve insanlara internet sitesi üzerinden atış yapmaları söyleniyor.

Kampanya başladığında canlı yayında müdüre atış da başlamış oluyor ve odaya yerleştirilmiş kameralar aracılığıyla yapılan canlı yayın üzerinden müdürün tepkileri gerçek zamanlı olarak gözlemlenebiliyor. Ürün müdürünün üzerine gelen sünger mermilere rağmen pek de istifini bozmadan çalışmasına devam ettiği görülüyor. Böylece, devasa boyutuna rağmen Nerf Mastadon Mega Blaster’ın zararsızlığı vurgulanmış oluyor. Tepkiler zaman zaman esprili bir hal de alıyor. Cesur müdür vurulduğunda onay işareti veriyor, bazen ateş hattında masaya başını koyup uyuyor, bazen de takımını toplayıp dans ediyorlar. İçeri giren diğer çalışanların ve müdür uyumaya gittiğinde yerini alan yedek oyunculara da atış serbest olduğundan Nerf oyuncaklarının sadece müdür için değil; herkes için zararsız olduğu da gösterilmiş oluyor.

Kampanya sosyal medyada etkileşim yaratacak içeriklerden dağıtılan hediyelere pek çok farklı açıdan desteklenmiş. Sonuç olarak da kampanya istatistiklerine göre bir haftada toplam 5134 atış yapılmış, internet sitesinde bir ziyaretçi ortalama 34 dakika vakit geçirilmiş. Ve hiçbir ürün müdürü en ufak zarar görmemiş.

Burada kişisel bir not düşmek isterim. Yemeksepeti’nin “Suç ve Ceza” isimli son sosyal medya kampanyasında gördüğümüz, çalışanlarla etkileşime girerek, onlara saldırmak fikrinin -bence- daha doğru uygulanmış hali. İkisinde de çalışanı hedef tahtasına çevirmek fikri olsa da, en azından burada patrondan altında çalışanlara yönelik bir mobbing iması yok ve değişik bir tarzda da olsa ürün deneyimletme var.

Yine de neden birilerine saldırmak hoşumuza gidiyor, onu da bir düşünelim derim. Bu vesileyle de performans sanatçısı Marina Abramovic’i ve ziyaretçilerin masaya yerleştirilmiş 72 nesneden (gülden silaha oldukça geniş bir eşya yelpazesi) birini seçerek Abramovic’e istediklerini yapabildiği, sonu pek de hoş bitmeyen Rhythm 0 performansını bir hatırlayalım.

Görsel: Hasbro, YouTube