Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
​Çarpıtılmış Gerçekler

​Çarpıtılmış Gerçekler

Brezilya'nın en büyük haber ajansı VEJA, hazırlanan reklam kampanyasında, doğru haber istiyorsanız, asıl kaynağından alın diyor.

1993’te Kevin Carter’ın Sudan’da yakaladığı Pulitzer ödüllü çarpıcı kareyi hatırlarsınız: Açlıktan ölmek üzere olan bir çocuk ve başında bekleyen akbaba. Brezilya’nın en büyük haber ajansı VEJA, bu unutulmaz fotoğrafı çekildikten 20 yıl sonra hazırladığı reklam kampanyasında kullanmış.

AlmapBBDO imzalı reklam kampanyası “Distorted Fact” (Çarpıtılmış Gerçek), asıl kaynağından çıkan bir haberin, aracı yorumlarıyla nasıl bozulabileceği altı sanatçı ile birlikte hazırlanan ilginç bir çalışma ile anlatmış.

Kampanya için bir araya gelen altı sanatçı, aynı kulaktan kulağa oynar gibi, Carter’ın asıl fotoğrafından yola çıkarak, sırasıyla birbirlerinin eserlerini referans alarak farklı eserler yaratmışlar.

İlk olarak Carter’ın fotoğrafını önüne koyan ressam Rien, fotoğrafı kanvas üzerinde yorumlamış. Diğer sanatçı illüstratör Eduardo Nunes, Rien’in yaptığı resmi referans alarak illüstrasyon haline getirmiş. Daha sonra heykeltıraş Cicero D’Avila bu illüstrasyonu baz alarak ortaya kilden bir eser çıkarmış. Onu, graffiti sanatçısı Giuliano Alemão, gravür sanatçısı Samuel Ornellas ve fotoğrafçı Guto Nóbrega izlemiş. Nóbrega’nın son fotoğrafı ile Carter’ın 20 yıl önce yakaladığı fotoğraf yan yana konulduğunda ise ortaya apayrı iki hikaye çıkmış.

Kampanya, ana kaynaktan çıkan haberlerin pek çok aracı tarafından yorumlandığında ne kadar kolaylıkla bozulabileceğini sanatsal bir yolla anlatmış ve haberinizi ana kaynaktan, VEJA’dan alın demiş.

Görsel; Youtube